Преди дни лидерът на партията Ахмед Доган скандализира с думите, че има необходимост от нов общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г., като я сравни с възродителен процес и етническо прочистване.

"Има разлика между "общ прочит" и "нов прочит" и се прибягва до елементарния трик да се замени израза, за да се разгърне анти-ДПС-истерията, на която сме свидетели", заяви Местан и определи ситуацията като политическа истерия, предаде БТА. "Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия", обърна се той към депутатите от "Атака", които започнаха подписка за обявяване на ДПС за противоконституционна партия.

Той посочи, че всяка война е не само държавно-политически, но е нравствено-психологически проблем и има човешко измерение. Местан припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония.
"Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта е жестокост, само когато се отнася за другите, а не за нас", попита реторично Местан.

Според него тезата на ДПС, че има необходимост от общ прочит на Балканската война е желязно аргументирана.
"Тезата за пренаписване на историята е продължение на преднамерената подмяна на държавнически отговорна и градивна теза на лидера на ДПС за общ прочит на историята", заяви още депутатът. По думите му това не означава отричане и подмяна на историята, а истински, не митологичен, прочит на историята, който да търси истината.

"Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко", заяви обаче в декларация проф.Станислав Станилов от "Атака".
Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на нашата идентичност. Той направи сравнение с термина "османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.
"Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад", заяви още депутатът от "Атака".

Оценката на Доган за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заявиха пък в декларация от ПГ на ГЕРБ. Управляващите в парламента обаче призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

ГЕРБ категорично не приема определенията на лидера на ДПС за Балканската война, обяви зам.-председателят на ПГ Цвета Караянчева.
За българските граждани това е освободителна война, в която една нация побеждава империя, се казва в декларацията. И се подчертава, че никой от бившите съюзници в нея - Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспори освободителния й характер.
"Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще", каза Караянчева.

Оправдавайки съветниците от Кърджали, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно исторически факти, смятат още ГЕРБ. Управляващите се обявиха категорично срещу "подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни".
"Ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици", се посочва още в декларацията.

Левицата пък призова да се прекратят политическите изявления около Балканската война и случая в Кърджали и оттук нататък всички да работят "на ползу роду", а не в полза на партиите си.
"Коалиция за България е на позиция, че и изказването на Ахмед Доган, провокацията в Кърджали, както и реакциите на останалите политически партии не са в интерес на България", каза депутатът Димчо Михалевски.
По думите му случаят в Кърджали е провокация, и то неслучайна, чиято цел била да стимулира замъгляване на съзнанието на българските граждани от истинските проблеми.

"Злоупотребата в полета на историята от абсолютна некомпетентност има само един политически ефект - изборите догодина", коментира на свой ред Веселин Методиев от Синята коалиция. "Доган периодично дразни българската публика с електорална цел, т.е. повдига някаква тема, казва някакви думи и като краен резултат е постигнал своята електорална цел", обясни десният депутат.
Така, по думите му, ДПС запазва своя периметър, партиите от центъра - своя и ще се сбият с ДПС за останалите гласове.

Методиев сравни скандала около решението на общинските съветници в Кърджали и позицията на техния лидер с този в Софийския университет, свързан с честването на Людмила Живкова. "Такива неща накрая означават, че никой не иска да слуша за никаква история", заключи Методиев.

"Сега ние, които не сме комунисти, искаме да сме демократи, продължаваме по същия път, водени от някаква евтина игра на Доган. Дайте да му покажем, че знаем какво прави, той е "страхлив за собствените си гласове", затова предизвиква тези скандали", призова депутатът.

Усещате ли етническо напрежение в България? - Анкета