"По никакъв начин не може да се приеме оценката, че едва ли не Балканската война е форма на възродителен процес или на етническо прочистване. Ако беше такава, днес нямаше да имаме стотици хиляди български граждани от турски произход, които живеят като пълноправни членове на обществото", отбеляза Станишев, предаде БТА.

Той коментира, че от левицата виждат надпревара в националистически риторики от различни политически сили, които целят политически краткосрочен дивидент за избори, с крайни позиции, които създават разделение между българските граждани.
"За нас, социалистите, всеки български гражданин е равноправен, независимо от неговата вяра, произод и убеждения. Наред с това, смятаме, че не може да се допусне преоценка на българската история", каза още Станишев, цитиран от "Фокус".

Той призова всички политици да загърбят тесните си интереси, да не се заиграват с религиозните убеждения и с етническия произход.
"България от началото на демокрацията успя да запази етническия мир, което е голямо постижение. Това постижение не бива да бъде разклащано в името на политически интереси на който и да било, защото това е игра с огъня. Затова БСП няма да се включи в подписката на "Атака" за сезиране на Конституционния съд за обявяване на ДПС за противоконституционна партия", категоричен бе бившият коалиционен партньор на Доган.

Днес от "Атака" внесоха проекта си за декларация на Народното събрание за осъждане на изявленията на лидера на ДПС. Националистите ще предложат проектът да бъде обсъден като първа точка в програмата на парламента утре, първата сряда от месеца - когато опозицията има право да предлага точки в дневния ред.

"Категорично ще се противопоставим и ще предприемем всички необходими мерки за пресичане на всякакви опити за подмяна на историческата истина, насаждането на етническа и верска нетърпимост и създаване на предпоставки за сепаратизъм", пише в проектодекларацията на партията на Волен Сидеров.
Според "Атака" това са действия, които представляват пряка опасност за българската държавност и влизат в противоречие с Конституцията, затова трябва остро да бъдат осъдени.

Вчера от ВМРО ги подкрепиха, като заявиха, че Ахмед Доган трябва да напусне парламента.

Усещате ли етническо напрежение в България? - Анкета