ДПС: Искаме ”общ прочит” на историята, а не ”нов прочит”

Общият прочит на историята е задължително условие както за интегритета на съвременното ни демократично гражданско общество, така и за да могат всички балкански народи да имат своята обща градивна геостратегическа перспектива. Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

Обратно в новината

Коментари - ДПС: Искаме ”общ прочит” на историята, а не ”нов прочит” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво значи "общ прочит"? С кого общ прочит? Прочитът на историята го правят българските историци. Не би трябвало политиците да правят какъвто и да е прочит, защото те са конюнктурно обременени. ДПС като част от българското общество се опират на прочита на историята на БЪЛГАРСКИТЕ историци. Или те не се считат за част от България. Общ прочит могат да искат турските, гръцките, македонските и прочие историци, но не и БЪЛГАРСКАТА партия ДПС. Освен ако не се чувства, като партия, която не е българска. А ако е така, то въпроса е, какво прави тогава тази партия в БЪЛГАРСКИЯ парламент и в БЪЛГАРСКИЯ политически живот тогава?

Защо само се дразним, а не си живеем в мир и разбирателство? Ако така продължават нещата, отиваме към гражданска война а тогава най-много ще пострада обикновения човек. За това поне има много история стига да има кой да чете.

Тези пък от ДПС нямат умора, вече и те не знаят какво искат. Егати и съединението, егати и силата витае в парламента...

баъганйовци кога ще се извините за варварствата които изваршихте и продалявате да изваршвате над румелиъските турци...историята трябва да пише това

Какво значи "нов", "стар", "общ" и пр. прочит на историята?! Има един прочит на историята. Дадени събития или са се случили, или не. И не искам небългари да ме съветват как да чета историята и как да подминавам доказани факти в нея. Нищо и никой не трябва да се забравя!

И турските националисти така смятат. И те си присвояват правото да говорят от името на историята , като разчитат, че народа като е прост и подържан прост няма да разбере подмяната. Истината е че по едни и същи въпрос има десетки гледни точки и разкази. Вземи която искаш тема за пример.

ало, хората няма какво да ядат, по улиците дупки, ние ще си губим времето да цетем исторята. изпратени сте в парламента да се грижите за състоянието на хората днес, а не да си цешите езиците... спрете да взимате подкупи и оставете хората да правят бусинесс, да създават работни места, да измислят, да се уцат - това е за булгари и турци, за всики. на хората им втръсна 20 години да разправяте лакардии, прости селяни. светът отдавна не е същя, ако не сте разбрали.

Отдавна в една нормална държава името на Кърджали щеше да бъде променено, например в град Орфей. Не може в освободена България град да носи името на разбойническите орди всяващи страх и ужас в цялото и населелени през турското робство. Само спомена, който носи името Кърджали задължава всеки българин да работи за неговата промяна. Колкото до Орфей - велик тракиец , оставил името си в световната цивилизация живял в източните Родопи.

Тия от ДПС защо занимават българския парламент с тази тема? Че да ходят в турския и там ди си правят този "нов прочит" на историята. То бива, бива дебелоочие и цинизъм, но прекалиха. Точно затова много от българите, дето бяхме срещу възродителния процес с право ще се замислят дали все пак, макар грубо и недемократично бай Тошо не е имал сериозна причина да ги "приобщи" към нас българите. Докога ще ги търпим ?

За мен Лютви Местан е един голям и умен политик-да не казвам най-умния от ДПС,но в старанието си да замаже гафовете на Доган греши тотално.Преди около 4г.Доган направи едно тъпо изказване,че той разпределя баницата/парите/ в БГ и помогна на Борисов да спечели изборите безпроблемно.Сега отново се изцепва,но в чия полза ще се види.Г-н Местан,ИСТОРИЯТА се знае много добре и това,че турците са клали и изнасилвали българското население - а и самия факт,че живеете в БГ - не Ви дава право да се мъчите да я преиначите.Постарайте се с изказванията си Вие и Г-н Доган-да не нагнетявате етническо напрежение,просто е излишно.

Винаги съм бил съгласен с големия бял баща Ген.Пършинг , че "Най-добрия чакал е мъртвия чакал"

няма и най-бегла следа от разкаяние у турсния етнос за причинените от него злини през вековете на другите етноси - вкл. и българския, имат само агресивни щения без капка свян от хората и боязан от Бога! много жалко за добрините, които са получили като етнос - да ги връщат, дори и без лихвите,пак стига да се видят,че са обикновени насилници!

Преди време такъв вой се вдигна за т.н. възродителен процес, когато бяха сменени имената на нашенските уж турци, но!!! без да им сменят религията им. Историците казват, че около 13-14 век славянобългарите са били около 3 милиона- колкото приблизително са били по това време и англичаните. Днес разликата е очевидна. Къде са тези "изчезнали" нашенци? Отговор : под насилсвено нахлупените фесове и натикани в джамиите от завоевателя. За общ прочит може да се мисли , ако днес "остатъкът "от Османската империя се извини официално за бруталното пет -вековно обезбългаряване, за етническите кланета и върне или плати имотите на нашите тракийски бежанци.

баъганйовци,кога ще признаете геноцида над румелиъските турци и продаляващия асимилационен процес над тях,това вие го правите повече от 100 години-системно прогонвате и асимилирате турците в булгаристан ,кога ще плащате компенсации за това и кога ще вращате земите на тези хора....нищо не е забравено и никому нищо не е простено .....запомнете това ме гласат на румелия....то ще е проклятието на измислената ви балгария

бегом в анадола бе резняк.

Само ДПС и Доган ще ни оправят, но без вазелино.

баъганйовци,кога ще признаете геноцида над румелиъските турци и продаляващия асимилационен процес над тях,това вие го правите повече от 100 години-системно прогонвате и асимилирате *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Вуте а как ще обясниш на своето младо поколение това че поколението на назадничавите османци край Босфора всяка година имат ръст по голям от целия национален продукт на България, а родината ти десетилетия тъпче на едно място та даже и назад се придвижва или пак ще се оправдаеш с османците за да скриеш своята си баснословна некадърност и балкански мързел.

Разправията въобще не предполага наличието на историци . Двете страни се вземат за историци и като хора от 19 представят собствените си кючеци и митлогии за история. Българските историци имат различни разкази по всеки въпрос и той не съвпада почти по никой въпрос с благовидната чалга, която националисти и малцинства имат наглоста да представят от името на историците, за да надъхват стадото. Нека шаманите оставят историята на тези които я пишат , това ще първи признак за нормализация

Гюнер-е ходи да бистриш политика в Тюрския нет .... Само гледай да не те окаушат, че според СиЕнЕн в Турция има повече окаушени хора за приказване отколкото в Пакистан, Китай и Северна Корея :)

Един епохален немски историк беше казал , че задачата на историята не е да създава идентичности. Които турски и български кючек националисти имате праблеми с идентичността се съберете в културната си столица на Босфора и си мерете квото искате . Не замесвайте обаче историята в ориенталските си номера и не превръщайте държава от ЕС в кючекчийник.

Действително трябва да се преразгледа историята и да се премахнат лъжите оттам. Турското робство е измислено като повод да се започне завоевателната Балканска война вследствие която изстрадала България преживява поредната си национална катастрофа. В действителност Османското владичество съхранява във вековете разпокъсана България от шишманово време. През този период безправно робство има в Русия Америка Европа но не и в България където хората имат свое имущество къщи каруци добитък и земя.

Този абсурд дори не се нуждае от коментар, но пък показва защо е вредно присъствието на ДПС в Парламента. Историята е такава, каквато е. Не може да се промени миналото в услуга на шепа жадни за власт самозабравили се грандомани. Ако една партия рови с ръжена и раздухва ненужна омраза между хората, тя трябва да бъде забранена.

Пзрвото нещо което човек вижда когато влиза в Константинопол е едно огромно турско знаме което се вее над реставрираните дувари ... Така че да свалят знамето и да върнат Света София за Патриаршеска катедрала на Вселенския Патриарх и сядаме да четем :) .... А дотогава по обединената Българо - Византийска граница на Европейския съюз ... 3 реда кльон и минни полета

Гяур, дали пък гърците няма да искат първо ние да им дадем тракия и тогава да седнем . И друго: кои е упълномощен да говори от името на историята, къде и е адресът и кой я представлява , за да и пиша.

След влизането в ЕС, като Гяурин от Южна България с доходи за мене няма разлика дали ще си купя виличка в Ксанти или в Родопите като се пенсионирам или .... С тия отворени КПП-та качваш се на колата и кеф ти Пловив, кеф ти Солун ....А и досега не съм видял грък да ме гледа накриво щото съм Християнин :) .... Докато турчулята по нашия край винаги делят на "наши" и "българи" .... Така че Гюнер-е (Гоче) ходи си при "вашите" :)

Дами и Господа, водната наука е в опасност. Корифея на хидронауките г-н Доган е започнал да се занимава с история.

мазен позьор излъскан провокатор

Ето какво казва Мидхат Паша: "Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите, нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български."

Уважаеми/а Peytch, идват избори! Внимателно прегледайте платформите на всички партии, преди да гласувате! А ако медиите пораздухат повече този въпрос, той наистина може и да се подхване от някои партии (атака няма да направят нищо)

Най-големият грях на ДПС е, че прокара в българското общество тезата, че всеки българин, който е мюсюлманин е турчин, а това изобщо не е вярно. По тази логика всеки будист е индиец или всеки католик е италианец.

от коя гледна точка ще "чете" историята !?!? от гледна точка на касапите или от гледна точка на закланите ?! ?! Или от гледна точка на "високата порта" или от гледната точка на арменци , българи , гърци, сърби ... тия от де пе се - все "хидроинженери" и "историци" се навъдиха

Неосманизмът се забелязва в смесените райони, по мои наблюдения поне от 7-8 години. Същият се насажда от Турция и тулските медии. Като се говори, че всички едва ли не са живеели бартски и българите макал и подчинени са били по-богати, защото са търгували в голямата Османска империя. Сега обаче се настъпва на друга плоскост, че едва ли не ние Българите сме извършели прочистване на мюсюлманите през войните. Ако е така, ще поитам г-н Местанчо и Доганчо, защо в България има над 800 000 мюсюлмани. Смятат ли те, че ако българите са искали е нямало сгодни моменти да ги изритаме до един и джамиите са с кръст.

Като нямаме настояще и бъдеще, вижте с каква страст се хвърляме в миналото. Ще вдигаме хора от гробовете да им кичим медали на гърдите, за да се докоснем и ни е до тяхното величие, щото сме мижитурки долни, па като се отъркаме по тях, току виж сме спечелили симпатизантите на тези и онези, па белким се докопаме до Софрата и да клоьпаме 4 години.

Действително историята трябва да се преразгледа, помислете само какво щеше да се случи с разпокъсана и разнищена България през 14-ти век на 4-5 нищожни господарства. Тези региони еднозначно щяха да бъдат окупирани и поделени от влахи, сърби, гърци и албанци като след век .ългарската нация щеше да бъде напълно асимилирана и премахната от историята и географията на света. Завладяването на разпокъсаната страна от Империята всъщност я обединява окончателно, защитава векове наред страната и съхранява българският етнос до наши дни. Неправилно е да се свързва изостаналостта на България с многовековното владичество, та днес наследницата на Империята - страната край Босфора е десетилетия напред във всяко отношение и се развива с неудържими темпове. Изостаналостта на България по скоро трябва да се свързва със своеобразния манталитет на българина.

В много отношения си абсолютно прав. Но на нас ни е много по-лесно да хвърлим вината върху някой друг - Османската империя ни е виновна, след нея Съветската, след нея Тройната коалиция, след това Герберската сган ще ни е виновна и т.н. А истината е че сме си виновни самите ние. Защото за идването на власт на гореизброените си има причини, които ги създава самият народ и трябва най-накрая да поемем отговорност. Трябва освен това да гледаме малко по-обективно на историята за да може да си изведем правилните поуки. Факт е, че българите "в робство" са живеели много по-добре от "свободните" руснаци примерно. И че никой не е спирал предприемчивите и амбициозни хора да се развиват - примери много (редица градчета са имали стандарт на живот сходен с този на западноевропейците - Мелник, Копривщица, Котел, Арбанаси и др.). А когато крепостните селяни от руската императорска армия са дошли да ни "освобождават" са видели селяни, които притежават свои собствени земи, къщи, стопанства, животни и т.н. и са се питали "От какво ги освобождаваме?". Разбира се, ставали са и много отвратителни неща през това време. Важна е интерпретацията.

Dobromir Dimitrow

Фактите, които посочваш са исорически и са верни! Но даже не си половинчат, защото пропускаш хиляди други! Фактът, че много Българи са преуспявали в това тежко време, и ВЪПРЕКИ османската власт е показателен за БЪЛГАРСКИЯ ДУХ!

Хасане, незнам от къде черпиш тази информация. След поробването са разрушени градове, изклали са хиляди и дефакто ни връщат в каменната ера. За някакво "равноправие" може да се говори чак 350 години след поробването. Така че, Хасане, айде ние да си знаем по-добре историята. Там в Турция може да си я интерпретирате както си щете.

МНОЖЕСТВОТО Княжества на територията на България по време оно говорят за развитието на едни къснофеодални отношения, които в Европа настъпват век по-късно ! ... Същата множествена разпокъсаност се наблюдава и във Франция, Германия, Белгия и Италия :) .. А ние сме били преди тях с ЦЯЛ ВЕК! Представи си какво щеше да бъде България ако османилите не бяха ни дръпнали назад в развитието :) Не случайно в историята се говори за "Битката на Народите ! при Виена" ... Един вид Цивилизования свят срещу маймуните :)

Вуте, а как ще обясниш на своето младо поколение това че поколението на назадничавите османци край Босфора всяка година имат ръст по голям от целия национален продукт на България, а родината ти десетилетия тъпче на едно място та даже и назад се придвижва или пак ще се оправдаеш с османците за да скриеш своята си баснословна некадърност и балкански мързел.

500 хиляди се повлякоха по социалистическите демагози за референдум по въпроса за бъдещето ядрената енергетика в България ! Апропо, АЕЦ Черна вода в Румъния аварира !!! Къде е този ентусиазъм за подписка с цел референдум за отгмяна на двойното гражданство ???

Ей, балъци, що се хващате за въдицата? А уж се правите на умни и интелигентни. Доган е най-хитрият и прозорлив политик в България, но нямате сили и не искате да го признаете. Идват избори, електоратът трябва да се събуди, в известна степен той прави услуга и на другите партии, понеже активизира и техния електорат. И стига с тоя етнически мир и модел. Всички етноси от край време живеят в България нормално, но такива като Доган и Болен Лидеров се тупат по гърдите. Доган е милионер, и не му пука за обикновения човечец, както и на другите политици. Вижте какво става в САЩ, втори мандат чернокож е избран за президент, но той казва, че е американец. Дайте шанс на другите етноси в България да се нарекат българи, а не постоянно да им натрапвате, че всички, които живеят в България, трябва да са българи. Щом живеем в демократично общество, всеки сам трябва са се самоопределя какъв е, а не някой друг да му го казва, иначе се връщаме към тоталитаризма... или продължаваме да сме тоталитарна държава?!?

общият прочит е нов прочит

В СЪСТОЯНИЕ ЛИ Е БОЙКО БОРИСОВ, СЛЕД ДОГАН, ДА ПРЕВЪРНЕ В МАРГИНАЛИ И БСП? АКО ИЗВЪРШИ ТОВА ОБЩЕСТВЕНО, НАРОДОПОЛЕЗНО И БОГОУГОДНО ДЕЛО, БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ В ПАНТЕОНА НА НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ! ДЕРЗАЙ БОЙКО, НИЕ, ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ПОЧТЕНИ БЪЛГАРИ-ПАТРИОТИ, СМЕ ЗАД ТЕБ!!!

Да , наистина, АЙКЮ, в състояние ли е , иска ли, може ли , или ни разиграват театро?

krassikat@

Помни "Бръсначът на Окам"-Най-простото е най-вероятно! Както искаш, така го разбирай, но СТИГА С ТЕЗИ КОМПЛЕКСАРЩИНИ-КОНСПИРАТИВНИТЕ ТЕОРИИ!

krassikat@

Ще ти дам още един джокер -"По делата им ще ги познаете..."! Кой ли пък го е казал...:О)))!

на времето доган се ижварли и каза че тои раздавал парите, сега се изцепва и казваче тои изка да пише исторята на балгаря,кво ще кагете а... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Днес бяхме над триста.(преди препратките към Туитър и подобни) Стигнем ли критичната маса/трафик - Имаме просто т.нар. виралност ( и просто всяка търсачка ще Ни цитира в първа страница) ------------------ Платформата е динамична и не е Наша собственост (за да попоискаме туй-онуй)....Ама знае ли човек...(Благодаря Ви !)

Пичове, никой ли от вас не се сеща, че с коментарите си наливате вода едновременно във водениците и на Доган и на Волен? А едва ли някой от вас желае точно те да бъдат в парламента. Просто помислете преди да реагирате.

От мен-сиромаха Само Едно (се повтаря ... до откат) : - Всички - Вън !

Някои с коментарите си подпомагат атака, ти от кои си?

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕВЪРНА ДОГАН И ПАРТИЯТА МУ В МАРГИНАЛИ!!!

d4

Нима като се чете Историята има "нов" и "общ" прочит? Който не може да чете, повтаря грешките от миналото. А електората на ДПС май е 90% неграмотен... Може процентите да са и повече... Малко сме ги били през 1912-1913 год. Трябвало е да влезем в Цариград...

Изменници ще бъдат всички гласували за партия,която влезе в коалиция с ДПС.

Имам чувството ,че всички се правят на неразбрали.Вече е съвсем ясно чии политически,национални,икономически етнически цели защитава Доган и неговата партия.Ако някой е имал някакви съмнения,то те вече трябва да отпаднат.Бавно,постепенно и понякога незабележима на пръв поглед това се прави ЕЖЕДНЕВНО.Трябвя българските политици да го притиснат ,доган и неговата партия,така че да бъде принуден позицията им/на Доган и ДПС/да стане прозрачна и ясна за целият народ.Имаме правителство,президентство,парламент,всякакви агенции и структори ,държавни и частни,които трябва да бъдат впрегнати и съвсем демократично,чрез провокиране за изказване на позициите си по редица национални и регионални въпроси да изясни истинската същност но тази партия.Има си начини.

Задължен съм Ви ! --------- А на Дир.бг -- моите най-дълбоки Извинения ! (за ...ъ-ъъъ ... таковата днес .) ...Простете мен-сиромаха, дето просто нямам среброто на онзи-там от Омаха .

Kalin

Прав си в Германия няма двойно гражданство аз съм за това и у нас да няма.Като искат да са турци ок но ако искат наше гражданство и езика да научат и да пишат на него че и изпит по история и култура да положат и тогава може да им се даде такова

Тези лукави тикви в ДПС е крайно време да разберът, че България е вече член на ЕС и НАТО и всеки, който плаши с етнически конфликти, реално плаши с тероризъм. България е родина на всеки, който я чуства като такава и иска да е българин. Притежаването на български паспорт означава и приемане на историята и ценностите на българите. Ако не им харесва сме свободна държава с отворени граници - да търсят по-добро място. Ние не гоним никой, но не искаме и никой да ни подменя историята - хубава, лоша, ние си я харесваме

Момче, твоето изказване ме връща 40на г. назад, когато турската войска окупира гръцки Кипър /и до днес/. И двете страни по онова време бяха в НАТО!!

Хора, отворете си очите! Сред нас се води масова, нагла, яростна, неприкрита кампания за възраждането на османската империя. Главните апологети на османизма в България са хората от ядрото на ДПС, като най яростния проводник на нео османизма е Местан. Това е изключително ерудиран, добре подготвен и затова извънредно опасен враг на БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО! Нелогичната и неадекватна реакция на българската държава и българските политици по отношение изявленията на Доган буди безкрайно недоумение! За да има България крайно време догановци да се поставят на мястото им!

За съжаление не мога да публикувам цялата ода "Опълченците на Шипка". Но вие я четете и помнете. Ето поне част от нея: "Няма веч оръжье! Има хекатомба! Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба, всяко нещо - удар, всяка душа - плам. Камъне и дървье изчезнаха там. "Грабайте телата!" - някой си изкряска и трупове мъртви фръкнаха завчаска кат демони черни над черний рояк, катурят, струпалят като живи пак! И турците тръпнат, друг път не видели ведно да се бият живи и умрели...".

Днес бяхме на триста.

Въпроса с прочита е труден и чака решение.Предлагам в прочитането от българска страна да бъдат включени в екипа следаните лица.Каракачанов и Джамбазски Волен Сидерав и Павел Шопов.И като асоцииран член Боян Расате.Много ми се иска в следващото правителство да бъде създадено специално министерство по въпросите с интегрирането на малцинствата и това момче да е министър.Едва ли ще иэкара и цял мандат.Ще ги интегрира набързо и просто ще отпадне нуждата от такова министерство.Защо да не опитаме.Колко му е.

От известно време наблюдавам изказванията в НС и медиите на Лютви Местан по различни проблеми, вкл. и такива от общоноционално значение. Макар и да ми е неприятно, Местан прави впечатление на полемист и добър оратор, далеч по-интелигентен, сравнено с болшинството народни представители в днешното НС! Това е за урок на полит-мутрите, които не могат да свържат повече от 3 изречения наведнъж, камо ли да защитят националния интерес на българите в най-редова дискусия!

ето тука е проблема че се хващате за някакви си измислени романа време разделно е написан от помака хаитов( нека не забравяме че е лежал в затвора за кражба ) 100 год след руско турската воина пълна измислица както и козия рог а и капитан петко воивода ,историята не се съчинява приятел а и под игото ако не се лъжа е написан 10 год след освобождението

е за това говорим...........мизерни хора сте турците....долнопробни анадолци

Какви са тези глупости .От както свят светува страните са водили войни.Победителите винаги си приписват справедливият и освободителен характер на войната.Победените са жертви и ощетени. Ако дадем пример с американската история Испано-американската война от края на 19 век с която Мексико губи Тексас и груги територии ,за мексиканците е завоевателна и несправедлива.Може да се каже и етническо прочистване.За американците е справедлива и победоносна.