Решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и БТА.

"За Европейския съюз нищо не се променя. Испания остава единственият ни събеседник", написа Туск в Туитър. Той призова испанското правителство да избере "силата на аргумента, а не аргумента на силата".

Председателят на Европейския съвет направи този коментар малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима.

Броени минути по-късно Сенатът, горната камара на испанския парламент, прие решение за въвеждане на пряко управление на Каталуния от страна на централното правителство в Мадрид.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че има опасност от „още пропуквания“ в ЕС, след като Каталуния обяви независимост, предава AFP. Европейският съюз „не се нуждае от още пропуквания и разделения“, заяви Юнкер, който е на визита във Френска Гвиана. „Не трябва да се намесваме във вътрешния дебат на Испания, но не искам Европейският съюз да има 95 страни-членки в бъдеще“, предупреди Юнкер.

"Никой в Европейския съюз няма да признае" обявената от каталунския парламент независимост на испанската автономна област, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ДПА.
Таяни коментира, че декларацията за независимост "противоречи на върховенството на закона, испанската конституция и автономния статут на Каталуния, които са част от правния ред на Европейския съюз".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че испанският премиер Мариано Рахой има неговата „пълна подкрепа“ за налагането на закона и реда в Каталуния, предава AFP.

„Имам един партньор в Испания и това е премиерът Рахой. Върховенството на закона ще надделее в Испания с конституционните правила. Той иска да гарантира, че те са спазвани, и в това има моята пълна подкрепа“, заяви Макрон пред репортери.

Обединеното кралство „не признава и няма да признае“ решението на каталунския парламент за обявяване на независимост, заяви говорител на Тереза Мей, цитиран от Sky News. „Това решение е базирано на вот, който бе обявен за незаконен от испанския съд. Продължаваме да искаме върховенството на закона в Испания да надделее, конституцията да се уважава, а испанското единство да се запази“, заяви той.

Германия не признава каталунската независимост, заяви говорител на германското правителство, цитиран от AFP . Той призова за диалог между правителството в Мадрид и Каталуния.
„Федералното правителство не признава подобна декларация за независимост. Суверенитетът и териториалния интегритет на Испания са, и винаги ще бъдат ненарушими. Надяваме се, че замесените страни ще използват всички налични възможности за диалог и деескалация“, каза той.

Обявяването на независимост на Каталуния е "много сериозен акт отвъд рамките на закона", който Италия "не признава и няма да признае". Това заяви днес италианският външен министър Анджелино Алфано по повод решението на регионалния парламент в Барселона, предаде ДПА.
По думите му сега е необходим диалог, която да предпази населението от "ескалация на напрежението, съвсем неприсъщо на единна и силна европейска страна като Испания".

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания >>>

САЩ подкрепят усилията на Испания да предотврати отцепване на Каталуния, а  НАТО определи въпроса като вътрешен за Испания.

Сърбия: Каталуния напомня на Прищина

"Сърбия подкрепя териториалната цялост на Испания, този акт не съответства на испанската конституционна система. За разлика от това как други страни реагираха на едностранното обявяване на независимост от Косово, Сърбия е принципна и също така не приема каквито и да са едностранни актове където и да е по света, включително в Каталуния", заяви заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от Танюг.
Сходството между Каталуния и Косово съществува в едно основно нещо - че това е едностранен акт, едностранно обявяване на независимост, добави той.
Пътят на Косово и Каталуния е един и същ, проблемът е в това, че в този случай великите сили не подкрепят Каталуния, а в случая с Косово интересът им беше друг. Нима светът ще се основава на това обичат ли ни или не великите сили, трябва да се основава на международното право, каза Дачич.

Шотландският министър на културата, туризма и външните работи Фиона Хислоп заяви, че Испания има право да се обяви против каталунската независимост, но и гражданите на Каталуния могат да определят сами бъдещето си, пише El Pais . „Разбираме и уважаваме позицията на каталунското правителство. Докато Испания има правото да се противопостави на независимостта, народът на Каталуния трябва да има правото да определи сам бъдещето си. Днешната декларация за независимост дойде само, след като многократните призиви за диалог бяха отхвърлени“, каза тя. Тя призова за диалог между Испания и Каталуния и заяви, че налагането на директно управление над автономния регион не може да бъде решение.