Това слага началото на дългоочаквания трети кръг на количествени улеснения.
Американската централна банка посочи, че ще продължи да купува облигации, докато пазарът на труда не покаже значително подобрение, предаде Асошиейтед прес. Тя може да увеличи обявения размер на интервенцията, която е по-ограничена в сравнение с очакваното от някои експерти.

Фед разшири и плановете да поддържа краткосрочните лихви на рекордно ниско равнище до средата на 2015 година. Двете съобщения бяха направени след двудневно заседание на институцията.
Очаква се изкупуването на облигации да понижи дългосрочните лихви, да стимулира кредитирането и разходите, уточнява АП.

От финансовата криза през 2008 година досега купи американски облигации за над 2 трилиона долара в първите два кръга количествени улеснения. Скептиците обаче предупреждават, че продължаване на програмата за изкупуване може да донесе малки ползи. Лихвите вече са близо до рекордно ниски равнища, а според критиците увеличаването на покупките засилва риска от по-висока инфлация на по-късен етап.

Централната банка на САЩ повиши прогнозата за растеж на американската икономика през 2012 г. на 2,5-3 процента. Предишната прогноза бе за 2,2-2,8 на сто, предаде Франс прес.
Наред с това Комитетът на УФР за валутната политика промени надолу прогнозата за растеж на икономиката през 2012 г. - вместо досегашните 1,9-2,4 на сто Комитетът прогнозира растеж от 1,7-2 процента за тази година, добавя АФП, цитирана от БТА.

Последните икономически данни, потвърждават, че скромният темп на растеж продължава да бъде недостатъчно осезаем напредък на фронта на безработицата, отбеляза Бърнанке.Той предупреди също така, че ако Конгресът не успее да се споразумее за данъците и разходите, банката ще има много
ограничени възможности да спаси страната при това положение.
Неговите думи бяха непряко напомняне към Конгреса за необходимостта да се излезе от задънената улица и да се положат основите за подобряване на икономическия растеж, отбеляза ДПА.

Борсите реагираха с ръст на новината, като Dow Jones Industrial Average отчете повишение с 1.55%.