”Инерком”: Нямаме нищо общо с арбитражното дело

stat
12:20  |  10 март 2018 | Бизнес / Автор Явор Дачков /  
Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на ”Инерком България” ЕАД, и Веселин Захариев, финансов консултант по сделка Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на ”Инерком България” ЕАД, и Веселин Захариев, финансов консултант по сделка
Сн.: Dir.bg

Арбитражното дело не е предмет на нашия договор с ЧЕЗ. Не можем да вдигаме цената на тока, осигурили сме финансиране за сделката.
Това казват в интервю за "Гласове" Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД, и Веселин Захариев, финансов консултант по сделката с ЧЕЗ. 

Делото се води между две страни - българската държава и чешкото дружество. Ние нямаме нищо общо с това дело, нито с евентуалното решение на съда. Няма как да вдигнем цените на тока, защото те се определят от КЕВР. Но ще ги наследим за следващите три години, защото в момента те се договарят от КЕВР и електроразпределителните дружества. По закон в България активите на ЧЕЗ не могат да бъдат залагани. Няма как сумите, които са предназначени за инвестиции в разпределителното предприятие да бъдат използвани от "Инерком", за да обслужва кредита си.

Нямаме проблем с финансирането на сделката и с връщането на дълговете по нея. Нашите изчисления са представени на ЧЕЗ, като продавач и на банките, които биха ни финансирали и те смятат, че са изключително разумни. Всички, които досега работят в "ЧЕЗ-България", ще останат. Промяната на собствеността няма да бъде усетена по никакъв начин от клиентите.

"Инерком" е компания с десетгодишен опит в енергетиката и активи за 100 млн. лева. Чешката държава ни провери много внимателно. Абсурдно е да се мисли, че би продала бизнеса си на фирма фантом.

Последно в Бизнес


Предстои пълна промяна в работата след 20 г.

Към 2030 година 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.