На финала бяха избрани само 4-те най-добри научни разработки, конкуриращи се със стотици кандидати от университети от целия свят.
Конкурсът се провежда всяка година под патронажа на най-влиятелните икономисти, съобщи БТА, като цитира наградения българин. 

Това е второ поредно участие на Борис Георгиев на световния финал, след като миналата година той отново бе сред най-добрите четирима.
Тогава той зае второ място на състезанието в Монреал, Канада, нареждайки се след икономист от университета в Станфорд.

Тази година обаче българинът успя да триумфира, спечелвайки първото отличие пред конкурентите от Станфорд, Университета на Калифорния - Бъркли и Университета в Сан Диего.

Финалистите бяха от САЩ и Китай, а Георгиев е единственият представител от България, който някога е достигал два пъти до финала и е печелил надпреварата.

Университетът в Орхус пък бе единственият европейски университет, който намери място на финалите за втора поредна година, отново представляван от Борис Георгиев.

Това е първа титла за датския университет и за българина на този световен студентски форум.

Темата на дипломната работа е в сферата на оптимизирането на финансови портфолиа. Разработен е нов модел, който в последствие се тества и прилага на две алтернативни стратегии за инвестиране на капиталовите пазари, които демонстрират по-добра доходност.

Иновативната академична работа ще бъде публикувана в престижния "Атлантически икономически журнал", където публикации правят редица световно известни икономисти.

В момента Борис Георгиев учи последна година магистратура по международно икономическо консултиране.
ИЗБРАНО