Той напомни за скандала с храните, доставяни по програма на ЕК за социално слаби, в които бяха намерени червеи.
"По наша информация спечелилата фирма е именно една от разследваните от прокуратурата в досъдебно производство - "Чех"-Йосиф Новосад" - препоръчана лично от Мирослав Найденов по показания на свидетели - като спонсор на ГЕРБ за парламентарните избори през 2009 г.", отбелязал Гечев.

"След като в прокуратурата е текло разследване по тази програма, а няма конкретни мерки, очевидно е, че случаят е бил потулен. Очевидно въпросната група за търговия с влияние продължава безнаказано да извършва злоупотреби с евросредства, начело с Найденов, и е нанесла още по-големи щети на държавата - става дума за нови 30 млн. евро. Знае ли Бойко Борисов за това и докога ще продължава да мълчи", коментира Гечев.
Той попита ще се самосезира ли прокуратурата, за да провери обществените поръчки по същата схема за 2011 и 2012 г. и цените за тях, "които са били многократно завишавани и в крайна сметка доставените стоки в БЧК са негодни за употреба".

По думите му фирмата "Чех" ООД- Велико Търново е издала фалшив сертификат за качество първо на фирмата, която достави боба с гъгрици през миналата година - "Фантастика 95".
Не само издаването на фалшивия сертификат не беше санкционирано, но и фирмата, издалата фалшивия сертификат, веднага след това печели нова доставка за картофено пюре", коментира още Гечев.

От БСП напомнят, че срокът за внасянето на документи по обществената поръчка за доставка на храни през 2013 г. изтича днес и питат дали отново същите фирми ще спечелят търга.

Миналата седмица Гечев каза, че са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу бившия министър Найденов, но политици и магистрати са възпрепятствали това. По думите му Найденов и заместничката му Светлана Боянова са упражнили натиск върху бившия зам.-шеф на фонд "Земделие" Светослав Симеонов за определяне на печеливши проекти, финансирани с европейски средства
Найденов заяви, че зад сигналите срещу него стои бившата шефка на фонда Калина Илиева.

Преди това от левицата отправиха публично въпроси към главния прокурор дали Найденов е разследван за търговия с влияние, оказване на натиск по обществена поръчка и подкуп. От държавното обвинение отговориха, че самият той не е разследван, но от 2009 г. се води следствено дело срещу неизвестен извършител.