Ако на президентските избори един срещу друг се изправят Клинтън и Тръмп, то за Клинтън са казали, че ще гласуват 45,5 процента от анкетираните, а за Тръмп - 34,8 процента, сочат резултатите от допитването, предаде БТА.

Новото допитване е направено в период от пет дни след масовото убийство в Орландо. В допитване на ИПСОС и Ройтерс отпреди убийството за Клинтън бяха казали, че ще гласуват 46,6 процента от анкетираните, а за Тръмп - 32,3 процента.

Новото допитване показва възход от два процента за Тръмп и лек спад за Клинтън след трагедията в Орландо.

Нападението в нощния клуб беше коментирано и от Клинтън, и от Тръмп. Тръмп заяви, че президентът на САЩ Барак Обама трябва да признае сериозността за САЩ на заплахата на ислямисткия тероризъм или да подаде оставка.

Той дори отправи призив за преустановяване на имиграцията от страни с доказана история на тероризъм против САЩ и техните съюзници, но не спомена кои държави има предвид.

Клинтън пък се обяви за по-строг контрол върху продажбите на огнестрелни оръжия и повтори подкрепата си за координирани военни действия в Сирия и Ирак.

В отговор на атаката в Орландо Клинтън обаче каза, че предразсъдъците, параноята и пристрастното мислене няма да защитят никого.

Путин: Ще съдим по делата, а не по думите

Руският президент Владимир Путин каза, че използването на антируската карта в предизборната борба в САЩ е контрапродуктивно, предаде ТАСС.

"Можем само да съжаляваме, че руската карта се използва като някаква си разменна монета почти във всяка предизборна кампания в САЩ. Според мен това е напълно контрапродуктивно", заяви Путин на среща с ръководителите на големи международни медии, състояла се в кулоарите на икономическия форум в Санкт Петербург.

Той обаче допълни, че независимо от това, Русия ще съди новият американски президент по неговите дела, а не по неговите думи, предаде Асошиейтед прес.

Путин заяви, че Русия ще работи с който и да е американски президент. Подобни уверения той направи и вчера в реч пред делегатите на форума. Тогава той избегна да даде отговор на въпроса дали би предпочел Доналд Тръмп или Хилари Клинтън за президент на САЩ, отбелязва АП.