Тогава човек може да се почувства неразположен 2-3 дни, но няма да има останалите признаци на грип, коментира в интервю за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В лечението на грип не се прилага антибиотик. Ако няма никакви прояви на бактериална инфекция, даването на антибиотик само може да утежни положението, поясни експертът. Според него даването на антибиотик като застраховка е излишно, освен това ще доведе и до дисбактериоза, от която после пациентът трябва да се възстанови.
Единственото, която влияе на грипните вируси, но само на тези от тип А, са два препарата, които са в аптечната ни мрежа, каза д-р Ангел Кунчев.

Ако има сигурни данни за насложена бактериална инфекция, може да се даде антибиотик, но това при грипните заболявания не е толкова често срещано, допълни той.

Д-р Ангел Кунчев уточни, че в България разгарът на грипа е към края на януари. Това не може да бъде пълна гаранция, защото сме били свидетели и на много ранни епидемии - най-ранната в България е била през октомври, а най -късната - през април.

Епидемия се прогнозира предимно на базата на статистически данни. Масово грипната вълна обхваща Европа в края на декември и обикновено тръгва от западните й части. В рамките на две-три седмици грипът обхваща цяла Европа.

По време на самата грипна епидемия заболяването има доста типична клинична картина и трудно може да се сбърка: рязко начало, висока температура, силна отпадналост, много силно подчертано главоболие и болка по мускулите.
Обикновено болният наистина не може да продължи да изпълнява ежедневните си задължения за разлика от другите респираторни инфекции, при които много рядко се стига до ползване на отпуск по болест.
При грипа няма толкова подчертана хрема, много рядко има запушен нос с кихане и кашлица. Тези оплаквания се появяват на по-късен етап, обясни д-р Кунчев.

Очакваме познатия грипен щам "Виктория", който смятаме, че ще се развие по класическия начин, знаем тежестта на засягане и не очакваме никакви изненади, каза той. Специалистът добави, че освен грипния щам "Виктория" продължава да има и паралелна циркулация на щама "Калифорния", но във все по-малка степен, защото циркулира вече трета година в Европа.