КЗК ще проучва конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната, както и причините, довели до повишението на цените на дребно, съобщиха от пресслужбата на комисията.

Производството е образувано във връзка с постъпило писмо от Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, относно сигнал от браншови организации в сектора на автомобилния транспорт, свързан с крайните цени на горивата. Според подателите на сигнала наблюдаваното повсеместно покачване на цените на горивата не се дължи на обективни причини, а по-скоро на антиконкурентно поведение.

КЗК припомни, че през юли 2009 г. е проучвала за евентуално картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение на същия пазар за периода от 2005 г. до 2008 г. Тогава комисията обаче не е открила нарушения на пазара и е преценила, че покачването на цените на дизела и бензина през изследвания период е "в паралел с обективни фактори, действащи в национален и международен мащаб".

Сега от КЗК ще проверяват периода от 2008 г. досега, като анализът ще установява "евентуални промени в поведението на компаниите в разглеждания сектор".

В България не може да има картел, тъй като пазарът се държи от големи международни вериги, които не биха си позволили да се договарят за цените на толкова малък пазар като българския, тъй като санкциите на европейските антитръстови органи са огромни, заяви по-рано днес председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев прогнозираше шефът на БПГА.
Той прогнозира още, че цената на масовия бензин и на дизеловото гориво може да достигне 3 лв. на литър, ако петролът продължи да поскъпва на международните пазари.

Цените на горивата се повишиха за пореден път вчера, след като от "Лукойл България", обявиха, че увеличават стойността на горивата на едро. Това се отрази в повишаване на стойността на бензина и на дизела с 5 стотинки за литър на дребно на всички големи бензиностанции. На бензиностанции в София дизелът до вчера се продаваше за 2.57 - 2.59 лв. за литър при 2.52 лв. ден по-рано, а масовият бензин А-95 - за 2.49 - 2.50 лв. при 2.44 лв. преди това.