Според решението на антимонополната комисия, компанията е отказала достъп до електроенергия на фирмата „Готар Инвестмънт" от Нови пазар. От комисията обясниха, че „Е.ОН България Продажби" е обосновала отказа си с неплатени сметки за ток от предишен собственик на имота, който не е прекратил по надлежния ред отношенията си с енергийното предприятие.

Разследването на КЗК е установило, че задълженията за потребената електрическа енергия в имота започват да се трупат от началото на 2005 година от собственика по това време - „Китка стил" ООД. За период по-кратък от две години това дружество е натрупало близо 30 000 лв. неплатени сметки.
През цялото това време „Е.ОН България Продажби" АД („Електроразпределение Варна" EАД) "не е предприело каквито и да било действия за предотвратяване по-нататъшно увеличение на просрочваните към него задължения или събиране на неплатените суми", посочиха от комисията.

Три години от Е.ОН не са си били потърсили вземанията.

Заключението на антимонополната комисия е, че в продължение на повече от една година от „Е.ОН България Продажби" са се възползвали от господстващата си позиция на съответния пазар, и напълно са блокирали дейността на „Готар Инвестмънт" в придобития имот в Нови Пазар.