Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.

По оценка на КЗК по този начин "ЧЕЗ Разпределение България" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, пише в съобщението на комисията.

КЗК постанови прекратяване на установеното нарушение и поиска от "ЧЕЗ Разпределение България" АД в 30-дневен срок да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване.

Проверката на антимонополната комисия е установила, че отношенията между "ЧЕЗ Разпределение България" АД и присъединяваното дружество са преминали по правилата до момента, в който е трябвало да бъде подписан договор за покупко-продажба на енергийните съоръжения и съответно те да бъдат изплатени.

Оказва се, че фирмата, която е искала присъединяване и чието име не се посочва, е подписала проекта за договор, което не е било направено от страна на ЧЕЗ. Причината за това била установени недостатъци в документацията, за които обаче производителят на енергия не е бил информиран, въпреки че е поискал да разбере защо договорът не се подписва.

Така се е стигнало и до необоснованото забавяне на присъединяването.

Пълният текст на решението може да видите тук >>>

От ЧЕЗ заявиха за БНР, че никога не са нарушавали антимонополното законодателство и че ще обжалват.

През март КЗК обяви, че и трите електроразпределителни дружества злоупотребяват с господстващо положение, като налагат на потребителите прекалено високи цени за ползване на стълбовете им. Тогава дружествата възразиха на констатацията, припомня "Дневник".