Малко след полунощ, докато в НДК журналистите чакаха ГЕРБ, от централата на партията пуснаха прессъобщение, че благодарят на всички, които са гласували и добавят, че народът определя кой ще управлява.

От ГЕРБ добавят, че за първи път в най-новата история на България управляваща партия печели доверието на гражданите отново.
"Въпреки финансово-икономическата криза в Европа, въпреки икономическите и политически провокации в страната, ГЕРБ успя да запази стабилността и не се подаде на популизъм.
Безспорно според резултатите на всички социологически агенции ГЕРБ е първа политическа сила", се добавя в съобщението.

От партията призовават в интерес на стабилността, спокойствието и социалния мир "всички отговорни политически сили" за търпение и категорично се противопоставят на "всички опити за манипулация" на окончателните резултати.

По-рано зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че партията е готова с правителство и то може да е "правителство на малцинството". Той дойде в НДК, но си тръгна.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е коментирал
резултата от изборите.

Пред БНТ Цветанов отказа да коментира възможностите за коалиции с другите три партии, които със сигурност влизат в 42-то Народно събрание, но беше категоричен, че коалиране с БСП е невъзможно:

"Социалистическата партия в тази конфигурация, с тази агресия, тези спекулации, тази компроматната война, която водиха през целия период - в никакъв случай. Не бих могъл да говоря в момента за коалиции, но мога да кажа, че бихме съставили правителство, ако бъдем подкрепени".

Зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев коментира пред журналисти, че партията също може да направи програмен кабинет, без да бяга от отговорност, а с точно определен министър-председател, Министерски съвет и министри.
За да може да съществува този кабинет, трябва да има подкрепата, но не пазарлъка и раздаване на министерски постове.
Ако решат да подкрепят "Атака" или ДПС такъв програмен кабинет - да го подкрепят, като няма подкрепа - да си направят тройна коалиция, обясни той, цитиран от БТА.

На въпрос как си обяснява, че останалите три партии не желаят да се коалират с ГЕРБ, Велчев посочи, че го отдава на това, че в последните месеци всички искат да има широка коалиция, което по думите му значи широка безотговорност.