Вчера ексземеделският министър Мирослав Найденов потвърди, че скоро се очаква новата политическа формация да бъде сформирана, като заяви, че се водят разговори с десетина действащи депутати от партията на Бойко Борисов. Те били с нагласата да напуснат партията и да съставят независима парламентарна група.

Партията ще бъде учредена в Етрополе, откъдето е Емил Димитров. Абревиатурата ще бъде обявена на 31 август и няма да има нищо общо с наименованието на ГЕРБ, обяви той пред БНР. 

Бившият депутат потвърди, че имената на членовете на новия проект, които в момента са в партията, се пазят в тайна заради страх от репресии. 

Единственото име, което спомена Димитров, е на Найденов, но подчерта, че той няма да участва в проекта, ако в делото срещу него се докаже вината му за корупция, принуда и злоупотреба с власт

Няма вероятност част от проекта да бъде и Искра Фидосова, която напусна ръководството на ГЕРБ и парламента след скандала "И.Ф." с тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси. 
На въпрос за евентуалното привличане на Фидосова, Димитров отговори: 

"Не, това ще е прекалено. Приемам го като сутрешна шега. Не се знае дали е свободна".

Намеренията на партията

По думите на Димитров новият проект казва две неща, първото от които - че дават път на младите.

"И второ, което обявихме, е, че ние, които сме участвали по какъвто и да е начин в управлението, няма да участваме в изпълнителната власт, и ние сме допринесли за това България да е в това състояние
". 

В изпълнителната власт можело да участват само младите, на които щели да дадат път. 

Запитан дали новата формация би водила разговори с ГЕРБ, той каза, че могат да водят диалог с всеки, който защитава принципа, че България трябва да бъде водена от експерти, а не от партийци.

"В ГЕРБ имаше много експерти, които бяха потискани и не им беше даван път за развитие. Те ще бъдат при нас. По всяко време сме готови за избори. Това са структури, които са участвали в няколко поредни избори и за тях е рутинно като организация", каза още бившият депутат.

Според него може би най-удачно би било изборите да бъдат през май, от гледна точка на това, че идва тежка зима и едно ново правителство на прага й би било недобро за държавата.

Според него "сивите кардинали" продължават да определят поведението на ГЕРБ и това контрастира с поведението на Бойко Борисов.

"Не съм убеден, че не му влияят. Ако той наистина вземе партията в свои ръце, би изглеждала един тон по-добре", коментира Димитров.

Междувременно Мирослав Найденов каза пред в. "24 часа" всички членове на бъдещата партия ще гласуват в интернет по важни въпроси. Така ще участват в управленските решения - например за коалиционната политика на партията, която ще се учреди на 22 септември в НДК.

"Гласовете ще се следят в реално време като в "Мюзик айдъл", обобщи той.