Относно историческите решения, взети през първия ден от срещата, президентът коментира, че евентуалните ангажименти на България по финансирането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) ще бъдат доста минимални. Първанов каза, че основната тежест ще се поема от други страни, преди всичко от САЩ, съобщи БТА. Що се отнася до разположението на отделните елементи, това категорично не е обсъждано - това е политическа дискусия и няма място за подобен дебат тук, посочи държавният глава.  Той изтъкна, че не може да се стигне до детайли и конкретика по отношение на българските ангажименти към системата за ПРО. България не е от страните, които са в челните редици при обсъждането на този въпрос, посочи президентът.

В Лисабон Георги Първанов е разговарял с генералния секретар на НАТО и с американския президент Барак Обама, с когото са обсъдили въпроса за разширяването на Алианса, предаде БНР. Аз бях доволен да чуя оценката на президента Обама, че на България се гледа като на един ключов фактор в процеса на евроатлантическата интеграция на региона, посочи Първанов.

НАТО ще продължи да играе поддържаща роля в Афганистан и след 2014 г., когато ще прехвърли изцяло грижите за сигурността на афганистанската армия. Това заяви в Лисабон генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Франс прес и БТА. България е заявила готовност за увеличаване на числеността на българското участие в Афганистан, каза Георги Първанов и уточни, че не става дума за преформатиране на българското участие. "Просто увеличение, с акцент на увеличение на обучаващите. Защото основният проблем и една от основните цели на започващия преход в Афганистан ще бъде именно подготовката на местните сили за сигурност, подготовката на администрацията, на дипломацията на страната, подкрепата на България е и навременна, и ефективна", каза още президентът.

След политическите решения на върха, сега трябва да бъдат уточнени и конкретните важни за България детайли - още колко наши военни ще заминат за Афганистан и къде, какви ще бъдат конкретните ангажименти на България към щита за противоракетна отбрана и колко ще ни струва всичко това, допълва bTV.