Това каза пред Дир.бг експертът Георги Харизанов от Института за дясна политика.

- Г-н Харизанов, изненадан ли сте от имената на министрите в днес оповестения кабинет на Бойко Борисов?


- Доколкото изобщо съм изненадан, основната ми изненада е, че министър на образованието не е ярко политическо лице. Очаквах това да е Милена Дамянова, защото образованието беше изведено като основен приоритет по време на предизборната кампания. И в този смисъл посочването на човек, който не е политическа фигура, за мен е изненадващо. Иначе, Красимир Вълчев има всички качества на експерт, той от години познава сектора изключително добре. Тълкувам това, че на поста не е избрана ярка политическа фигура като някакъв знак...

- Ще успее ли да отговори Вълчев на очакванията като експерт?


- Надявам се, защото това е във всеобщ интерес, но наистина очаквах министър на това министерство да е по-ярка политическа фигура, защото експертите си вършат работата, но след като бъдат определени политическите рамки и директивите в сектора.

- В тази връзка ще ви попитам нещо: Сред най-изненадващите имена на министри за обикновените хора, е това на Цецка Цачева, като министър на правосъдието. Според вас, ще тежи ли тя в нереформираната правосъдна система, при положение, че мнозина са на мнение, че тя няма голяма практика като юрист?

- Знам, че мнозина считат така, но това което е безспорно и се отчете от всички нейни конкуренти в последните месеци, е че тя беше безспорно добър председател на Народното събрание. В крайна сметка, това което трябва сега да направи правосъдният министър е, след като ясно са зададени параметрите на реформата, която трябва да бъде довършена, да имаме подходящият човек за това. А г-жа Цачева показа, че е диалогичен човек и добър дипломат, когато се търси подкрепа в обществото за важните неща. Така че се надявам, че с тези си качества и с това че тя е един спокоен човек, приятелски настроен и позитивен, ще успее да намери голяма подкрепа за много непопулярни решения в този сектор.

- Но все пак, ако позволите една забележка - за реформа в правосъдната система е нужен човек, който да е не само диалогичен, но преди всичко - много компетентен. Все пак спецификата на водене на заседания на парламента, е нещо съвсем различно от проблематиката в правосъдната система...

- Безспорно, но аз не бих бил толкова смел в твърденията си, че Цецка Цачева не познава правосъдната система и не знае как да работи по реформата. Напротив, разговарях няколко пъти с нея по много специфични теми, и то в компанията на юристи и икономисти, и повярвайте ми – тя е твърде добре запозната с проблемите. И пак казвам, тук важното е да се осигури широка подкрепа за реформата, защото това е, което провали Христо Иванов – добри идеи и намерения, но невъзможност да се осигури голяма подкрепа за тях!..

- Има ли за вас, да ги наречем - „смущаващи” имена в министерския списък?
В медийното пространство имаше ярки скандали, свързани с имената на Томислав Дончев, Владислав Горанов, Лиляна Павлова и други, разбира се...

Критика е нормално да има. Това е работа и на опозицията, и на медиите. Важното е критиката да е градивна.

- Освен критика, имаше и обвинения за злоупотреби...

- Аз съм чел такива неща и по мой адрес, така че съм твърде скептичен към всичко, което не е свързано с доказателства и осъдителни присъди.

- Лиляна Павлова, която беше окачествявана като успешен министър в предишните кабинети на Борисов, сега виждаме поставена в нова „роля”. Така да се каже, „пратена по Европа”. Как да тълкуваме този знак – като издигане, или като нарочно дистанциране на Павлова от вътрешната политика на страната, поради „някои съображения” на Борисов?


- Българското председателство на ЕС не е процес, който се случва в Европа – той се случва в България. Този процес беше забавен и изостанал, и причината за това е, нека си го кажем направо - че не е бил ръководен добре. Така че за българското председателство е много важен оперативен човек, човек който се справя със задачите си и който умее да прави екип, да дава заповеди и тези заповеди да бъдат изпълнявани в нужните срокове. Така че поставянето на Павлова на този пост не може да бъде разчетено като знак за „крачка назад” в кариерата й. Хубаво е да има обновяване в отделни сектори, защото в крайна сметка не винаги се постига резултат с мисленето „този човек си познава сектора и веднага ще влезе в крачка в него”. Обратното, по този начин често пъти се продължава по старому, а хората очакват нещата да се развиват. Така че предстои да разберем дали тази промяна с Павлова е била полезна.

- Припомням ви, че самата Лиляна Павлова по време на предизборната кампания, говореше в прав текст, че има недовършени задачи в сектора на предишното, оглавявано от нея министерство. Това се възприемаше по-скоро като заявка за желанието й да продължи да работи в него...

- Николай Нанков е човек от нейния екип и не изключвам възможността, след като председателството през 2018-а приключи, Павлова да се върне в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

- Запазва поста си като министър на туризма Николина Ангелкова, която бе остро критикувана заради многото похарчени средства за некадърна реклама. ГЕРБ обаче продължава да лансира Ангелкова като един от най-успешните си министри...

- За Николина Ангелкова може да се каже много, аз лично съм я критикувал много – имаше много грешки още от началото на нейния мандат в публичната политика на министерството на туризма, както и сигнали за някои абсурдно похарчени публични пари,.. но данните за туризма: броят на чуждите туристи у нас и финансовите резултати, свързани с приноса на туризма към бюджета, са безспорни. Така че тук отново се връщаме на въпроса, как възприемаме някого, и какво говорят фактите за неговата работа.

- Във все по- сложната обстановка в света, ще бъде ли според вас министър Екатерина Захариева достатъчно „хард” външен министър, който да отстоява националните интереси на България, или по-скоро трябва да разчитаме на присъщата й дипломатичност?


- Дипломатите винаги са съчетание от двете. Това, че някой е „хард” на приказки, не значи че е „хард” и в делата си. Екатерина Захариева е много наясно с международното положение, а от друга страна не забравяйте, че във Външно министерство има изграден екип. Тя вече показа, чрез преминаването си от едно министерство в друго, че може да се справя с работата в екип. В това министерство трябва ясно и много бързо да се дефинират приоритетите на България, основният от които е присъединяването на държавата към Западните Балкани, и това България да се превърне в регионален лидер - в държавата, която дирижира този процес и го овладява.

- Вие добре познавате проблемите в земеделието. Ще бъде ли добър министър на Министерството на земеделието, храните и горите, Румен Порожанов?


- Определено, да. Там важното е свързано по-скоро с фонда и разплащателната агенция, а Порожанов е човек, който много години управлява фонда без да има проблеми. Без забележки от страна на социалните звена и без укори дори от страна на вас, медиите.

- Най-тежките министерства – тези на труда и социалната политика и на здравеопазването. Техни министри стават лица, които не са много добре познати на хората...

- Това ще бъдат най-критикуваните министерства, според мен. Казвам ви го и като представител на Института за дясна политика, и в лично качество. В тези две министерства трябва да се проведе „шокова терапия”. От социалната система трябва да бъдат махнати над половин милион души, които абсолютно несправедливо получават социални плащания. Здравеопазването трябва да си оптимизира разходите, предстои му изключително тежка реформа. И в двата сектора изтичането на публичен ресурс е направо ужасяващо.

- Да гледаме ли тогава на бъдещите министри Бисер Петков и Николай Петров като на политически „самоубийци”?


- Поемат тежки сектори, да. В тези сектори трябват хора без инстинкт за самосъхранение. Хора, които да направят това, което трябва, без да ги интересува рейтинга – той вероятно няма да бъде много добър, защото в тези сектори има нужда от непопулярни действия.

- Министър на отбраната става Красимир Каракачанов. В едно интервю вие казвате, че според вас в системата на отбраната трябва да бъдат върнати хора, които са били уволнени...


- Да, там служебното правителство излезе извън правомощията си и всякакви етични норми на поведение. Толкова големи промени специално в сектор „Отбрана” не бяха необходими. Така че там сега нещата трябва да бъдат извършени отново, но с „обратен знак”.

- След като направихме кратка прогноза на очакванията за работата на новия кабинет, какво мислите – ще издържи ли той пълния си мандат?


- Надявам се, защото смятам, че в този състав екипът е добър. Естествено, това не означава, че ако бъдат показани някои слабости, или бездействие, това трябва да бъде толерирано. Напротив, ние като общество, трябва да бъдем настоятелни да искаме резултати. Ето например, в здравеопазването се влагат много пари, а качеството се повишава с бавни темпове. В социалната система всяка година изтичат милиарди левове, което ощетява най-вече работещите хора и на второ място нашите майки и бащи. Така че по този начин не може да се продължава. Обществото не трябва да бъде толерантно към онзи, който не се справя с проблемите му. Не можем да си позволим да бъдем толерантни към хората, които не отговарят на очакванията ни.

................................................................................................................................
Георги Харизанов е съучредител и експерт от Института за дясна политика и тв водещ. Работил е в търговски дружества към Министерство на земеделието и храните, има собствен бизнес.