Това става ясно от публикувано интервю за в."Файненшъл таймс" с ръководителя на италианската енергийна компания "Ени" (Eni) Паоло Скарони, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Сега сме зависими от руския газ, но ако ЕС и Русия не постигнат компромис за Украйна и Крим, то ЕС ще положи огромни усилия за диверсифициране на енергийните си източници, включително разработването на шистов газ на територията на евросъюза, увеличаване на вноса на втечнен газ и увеличаване на доставките от Алжир, Либия и Норвегия", посочва Паоло Скарони.

Скарони определи като мрачни перспективите за изграждането на газопровода "Южен поток" - от Русия за ЕС по дъното на Черно море.

Акционери в "Южен поток" са руската "Газпром" с 50 процента, италианската "Ени" (Eni) - 20 процента, френската "Е Де Еф груп" (EDF Group) - 15 процента, и германската "Винтерсхал" (Wintershall Holding GmbH) - 15 процента).

България също е участник в проекта в квотата на "Газпром". Към момента позицията на страната ни е, че проектът е в процес на изчакване. България упълномощи ЕК да преговаря по условията по него.

Италия може да преживее без руски газ в случай на спиране на доставките в резултат на възможни санкции, заяви Скарони преди дни, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Скарони, чийто договор с "Ени" изтича след месец, изтъкна пред парламента, че руският газ е едва около 30% от потреблението в страната и тя би могла да живее без да купува газ от Русия.

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че Русия е по-зависима от Европа, отколкото Европа от Русия.

Трябва да припомним, че Европа разчита на Русия за осигуряване на около 25% от доставките на газ, но ако погледнете приходите на "Газпром" ще видите, че около 50% от тях са от Европа, така, че Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа от Русия, подчерта Камерън.

Европейският съвет натовари Еврокомисията до юни да е готова с план за намаляване на енергийната зависимост от Русия.