Ако ЕС не вземе мерки сега, след 20 години ще бъде 80% зависим от внос на енергоносители, предупреди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, предаде БНР.

В момента доставките от Русия покриват около 60% от нуждите на ЕС от нефт и газ (на България - 90%).

ЕС ще изработи до юни план за действие, чиято цел ще бъде да намали енергийната зависимост на съюза най-вече от Русия, заяви Ван Ромпой.

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че Русия е по-зависима от Европа, отколкото Европа от Русия.

Трябва да припомним, че Европа разчита на Русия за осигуряване на около 25% от доставките на газ, но ако погледнете приходите на "Газпром" ще видите, че около 50% от тях са от Европа, така, че Русия се нуждае от Европа повече, отколкото Европа от Русия, подчерта Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вносът на американски шистов газ може да бъде решение за европейските страни, които се стремят да разнообразят енергийните си източници, но САЩ първо трябва да изградят инфраструктура за износ.

"Мнозина са на мнение, че това би могло да бъде един елемент от решението, ако САЩ решат да изнасят шистов газ", добави Меркел, цитирана от БТА.

Българският премиер Пламен Орешарски посочи двупосочните газови връзки със съседни страни като възможност за намаляване на енергийната зависимост от Русия.
Той подчерта, че скоро предстои откриване на интерконекторната връзка с Румъния, капацитетът на която обаче няма да е много голям.

Орешарски изтъкна значението, което могат да има връзките с Турция, Гърция и Сърбия.

По повод възможността страната ни да има терминал за втечнен газ премиерът каза, че това е доста сериозна инвестиция.
По-добре е, според него, да се работи върху двупосочната газова връзка с Гърция, за да можем да ползваме нейния терминал.

Енергийната ефективност у нас не е на нужното ниво и повишаването й ще намали зависимостта от Русия, добави Орешарски.

Той не разглежда сценарий за нова газова криза, като тази от 2009 г., но смята, че сега страната ни би имала и повече време, и повече варианти да реагира.

В отговор на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на тежки санкции срещу Русия в областта на икономиката, премиерът заяви, че на този свят всичко е възможно, цитира го БТА.

Той е представил предварителен разчет в работен порядък на ЕК за възможните щети за България от налагането на икономически санкции срещу Русия.

Засега ЕС наложи персонални, но се въздържа от по-тежки санкции.