Следим отблизо преговорите и очакваме до часове постигане на компромис, заяви Росен Плевнелиев след срещата на върха ЕС-Страните от Латинска Америка и Карибите, цитиран от БНР.

Убеден съм, че в следващите часове окончателно споразумение ще бъде постигнато, работеше се снощи цяла нощ на всички нива. Лично в тези два дни аз имах две срещи с министър-председателя Ципрас, каза Плевнелив.

По думите на българския президент е имало "едно доста сериозно изкривяване на отношенията Гърция-Европейска комисия".

Той обаче смята, че в последните дни и часове е налице "рязко сближаване на позициите".

България има план Б при евентуален банкрут на Гърция, съобщи президентът:

"Ние си даваме сметка, че ако се стигне до обявяване на банкрут на Гърция, България ще бъде най-засегната. Искам да ви уверя, че са взети необходимите мерки, гръцките банки в България са добре капитализирани, валутният борд ни пази. Да не спекулираме излишно с тази тема, защото дори най-лошото да се случи в Гърция, ние сме толкова стабилни и добре капитализирани, че по-скоро би могло да има обратен ефект - на изтичане на капитали към България", коментира Плевнелиев.

На свой ред председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Гърция да спре с хазартните игри и да сключи споразумение с международните кредитори за изход от дълговата криза.

"Трябват ни решения, не преговори. Според мен гръцкото правителство трябва да подходи с по-голям реализъм. Няма повече време за залагания. Страхувам се, че наближава денят, в който някой ще каже: "Край на играта", категоричен е Туск.

Срещата на финансовите министри от Еврогрупата в Люксембург следващата седмица, на която е възможно сключване на споразумение с Атина, ще бъде решаваща, коментира още председателят на ЕС.

Убеден съм в едно, а то е, че нямаме повече време, заяви още Туск.

Времето напредва и опасността от дефолт (неплатежоспособност - б.р.) на Гърция нараства с всеки изминал ден, подчерта президентът на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) Йенс Вайдман.

В края на месеца Гърция трябва да плати 1.6 млрд. евро на МВФ, а чака отблокиране на помощен пакет от 7.2 млрд. евро - след споразумение с кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ.