Бившият еврокомисар Ставрос Димас е новият министър на външните работи. 70-годишният Димас и други членове на основната опозиционна партия „Нова демокрация” се присъединиха към кабинета след споразумение със социалистическата ПАСОК, предаде АФП, на която се позова "Фокус".

В кабинета влиза и националистическата партия ЛАОС. Присъствието на крайната десница в управлението става за първи път от 1974 година, когато пада военната диктатура в страната. Представителите на ЛАОС - Макис Воридис и Адонис Георгиадис, заемат постовете министър на транспорта и държавен секретар по развитието и търговския флот. Воридис е адвокат, бивш лидер на Елински фронт, нова партия, близка до движението Национален фронт във Франция.

Социалистът Евангелос Венизелос запазва поста финансов министър и вицепремиер, съобщи гръцката обществена телевизия, цитирана от БГНЕС. Той е бивш университетски преподавател по право, който през юни бе назначен в правителството на ПАСОК, управлявано от подалия преди дни оставка Георгиос Папандреу.

Пападимос обаче смени още двама членове на правителството - министър на отбраната стана бившият кмет на Атина Димитрис Аврамопулос. Анастасиос Яницис от ПАСОК пък е новият министър на вътрешните работи.

Досегашните си постове запазват 12 от досегашните управляващи.

На официалната церемония, по време на която новият премиер и всички общо 17 министри се заклеха, присъстваха главата на Гръцката православна църква архиепископ Йероним и държавният глава Каролос Папуляс.

След няколко дни политическа криза бившият вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Лукас Пападимос вчера бе избран за премиер.
Докато бе в ЕЦБ, 64-годишният Пападимос се ползваше с голямо международно уважение заради своите финансови знания и опит. Профилът му на тих технократ е смятан от мнозина за перфектен за справяне с безпрецедентната криза в Гърция.

Новият гръцки кабинет определи за свой първи приоритет осигуряването на транша в размер на 8 милиарда евро от спасителния заем, предоставен на Гърция миналата година. Това заяви финансовият министър Евангелос Венизелос. Той каза, че кабинетът, който положи клетва, трябва да препотвърди политическите ангажименти на Атина пред международните кредитори. Той обаче изтъкна, че няма да бъдат изисквани нови мерки. По думите му правителството е готово да направи нужното, за да получи Гърция навреме новия транш.