Гласуването беше поименно, "за" гласуваха 155 депутати, "против" - 136, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Вчера мина първото гласуване по принцип на плана за реформи.

Рамковият закон за реализиране на реформите предвижда създаването на агенция за приватизация, която трябва да търси купувачи на гръцките държавни компании и инфраструкура. Ще бъде опростен редът за продажба на държавни земи и недвижимости.
Ще бъдат направени бюджетни съкращения, ще бъдат орязани заплати и социални разходи и ще бъдат повишени редица данъци.
Общият ефект от плана е 28 млрд. евро.

„Вече са налице всички условия за отпускането на поредния транш от помощта за Гърция и за бърз напредък по втория пакет за подпомагане на Атина”, се посочва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Министрите на еврозоната ще се срещнат в неделя, за да деблокират поредния транш от 12 милиарда евро за Гърция в рамките на помощта в размер на 110 милиарда евро, договорена от Атина с ЕС и МВФ.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу изрази задоволство, че гърците "спечелиха тежка битка" след приемането малко по-рано от парламента на закона за прилагането на плана за икономии за 2012-2015 г., който е необходим за продължаването на спасителната програма, договорена с Европейския съюз и Международния валутен фонд, предаде агенция Франс прес. "Двата успешни вота, въпреки уличните протести, позволиха на страната "да премине важен етап по трудния си път. Изправени сме пред други важни и много трудни битки за излизане от кризата и промяна на страната", допълни гръцкият премиер.

Междувременно стана ясно, че германските банки са постигнали съгласие с правителството в Берлин да вземат участие във втория пакет със спасителна помощ за Гърция.
Днес финансовият министър Волфганг Шойбле се срещна в Берлин с представители на водещи германски банки и застрахователни компании. Очаква се банките да приемат отлагане на срока на погасяване на част от гръцките задължения.
Все още не са съгласувани всички подробности по плана.

 Уличните протести и сблъсъците с полицията в Атина продължават. Огромни щети са нанесени на историческия център на гръцката столица Атина, който е разгромен по време на безредиците между полицията и демонстрантите, съобщи радио "Ехото на Москва".