Хондрос бе приет вчера в болница със сериозна мозъчна травма, пише БТА.
Вчера снимка на Хондрос от Мисрата излезе на първа страница на вестник "Вашингтон пост".

При същата минометна атака вчера загина известният британски фотожурналист Тим Хетерингтън, който работеше за американското списание "Венити феър".

При нападението бяха ранени още двама фотожурналисти - британецът Гай Мартин, който работи на свободна практика за агенция "Панос", и американеца Майкъл Браун, който работи за "Корбис".

Операторът на "Ал Джазира" Али Хасан ал Джабер загина, а негов колега от екип на катарската сателитна телевизия бе ранен при засада на 12 март близо до бастиона на бунтовниците град Бенгази.

Режимът на Кадафи предупреди на 15 март, че не носи никаква правна или морална отговорност, що се отнася до опасността, на която са изложени журналистите, влезли нелегално в Либия.

Междуврменно ген.-лейтенант Шарл Бушар, който командва международната военна коалиция, призова цивилните граждани да помогнат на НАТО, като стоят колкото е възможно по-далеч от военни подразделения и техника на режима на Муамар Кадафи. С това те ще позволят на НАТО да нанася удари по тези подразделения и техника с по-голям успех и с минимален риск за цивилното население, мотивира се той.

По повод гибелта на двамата фотографи в Либия председателят на Европейският парламент Йежи Бузек разпространи изявление, в което се посочва, че "тяхната изключителна и смела работа е помогнала да се разкрият ужасите на режима на Кадафи". Изявлението бе разпространено от пресслужбата на ЕП.
В своето изявление Бузек отбелязва, че е редно международната общност да направи всичко по силите си, за да предпази цивилните от безразборната стрелба на силите на Кадафи. "Кадафи трябва да бъде предаден на правосъдието и съден за своите престъпления", заявява Бузек.

Новината е актуализирана в 18 часа