Вероятно през следващата седмица ще се проведе учредително събрание за нова земеделска партия в България. Това съобщи председателят на Конфедерацията на тютюнопроизводителите Асен Кючуков пред протестиращите пред Министерството на земеделието фермери, предаде БНР.

Според Кючуков, нито една от съществуващите земеделски партии не защитава интересите на фермерите.

Реални програми за развитието на земеделието няма и в платформите на останалите политически сили, включително на онези, които влязоха в парламента през последните избори, смятат земеделците.

Затова фермерите са твърдо решени да учредят своя партия. В нея, според предварителните намерения, ще влязат лидерите на много браншови организации на земеделците, както и всеки фермер, който смята, че трябва да има представителство в политическият живот.

Тепърва предстои да се уточнява устав и платформа на партията.

В петък фермери се събраха на нов протест пред земеделското министерство.
Тютюнопроизводители и животновъди са недоволни заради неизплатени субсидии. Някои от фермерите се оплакаха, че са на ръба на фалита.

Живко Желев от националната Асоциация на тютюнопроизводителите атакува директно министър Христо Бозуков в бездействие и липса на комуникация.

Протестиращите заявиха, че от другата страна срещат мълчание или най-много призив да изчакат. Много от тях е трябвало да получат парите си до Нова година.

Някои от протестиращите заявиха, че субсидиите се разпределят в полза на райони, където са трябвали гласове на определени политически партии. Те не уточниха за кои партии става дума, но споменаха района на Сатовча.

Фермерите продължават да настояват за изплащане на субсидиите и се разграничиха от всякакви политически пристрастия, като подчертаха, че протестът не е политически.

Министърът отмени заповед, разгневила фермерите

По-късно в петък стана ясно, че след поредицата протести на земеделци, министърът на земеделието и храните Христо Бозуков промени заповедта, която разгневи фермерите. През кампания 2017-а ще има прием по мерките за агроекология и земеделие, като нови заявления ще се приемат за дейностите "Пасторализъм" и "Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство". Ангажименти ще се поемат и за направление "Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи". Остава ограничението за разширяване на вече поетите ангажименти.

Протестиращите определиха промяната като частичен успех.

Преди седмица тютюнопроизводители и животновъди блокираха пътища в знак на протест. Те настояха за спешни мерки за оздравяване на сектора и изплащане на забавените субсидии.