Пет неистински монети от по 2 лева са били иззети след опит да бъде пазарувано с тях в хранителен магазин в Нови пазар, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен.

Около 16:00 часа вчера в магазин на ул. "Патриарх Евтимий" влязъл мъж, който искал да си закупи две кутии цигари и платил с 5 монети от по 2 лева.

На жената й направило впечатление, че монетите изглеждат по-различни от тези, с които е работила. Казала на мъжа, че се съмнява в истинността им и настоявала цигарите да й бъдат платени с други пари.

Мъжът обяснил, че отива до колата си да вземе банкнота, с която да плати, и повече не се върнал в магазина. Фалшивите монети са предадени на полицията.

От МВР предупреждават хората да бъдат бдителни и ако забележат банкноти или монети със съмнителен вид, да подадат сигнал на тел. 112 или в най-близкото Районно управление.

БНБ пусна в обращение монетата от 2 лева на 7 декември. На нея е изобразен стилизиран образ на Паисий Хилендарски. Теглото й е 9 грама, а диаметърът - 26.5 мм.

"Причината да се подмени банкнотата от 2 лева с монета е, че когато е правена деноминацията през 1999 г. е имало банкноти и от 1 и от 2 лв. Това е било определено от икономиката тогава, защото банкнотите трябва да обслужват обращението и да отговарят на равнището на цените. От 1999 г. досега равнището на цените е нараснало със 110%", обясни при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов.

Той припомни, че през 2002 г. банкнотата от 1 лв. беше заменена с монета по тази причина.

Христов посочи, че средната продължителност на употреба на една монета е 30 години, докато на една банкнота е между 13 и 14 месеца.

Ментета и на монетите от 1 лев

През 2011 година БНБ съобщи, че фалшиви монети от 1 лев се разпространяват в търговската мрежа, изпращайки писма на банките.

От Централната банка тогава уточниха, че, за разлика от оригиналите, неистинските левчета са отсечени от една и съща месингова сплав, като вътрешният кръг е с допълнително нанесено покритие от бял метал.

При фалшивите еднолевки пръстенът е със значително по-жълт цвят. При оригиналните левчета под буквата “Е” от думата “ЛЕВ” има хоризонтална стена от единадесетоъгълника при контура на монетата, а при ментето под “Е” има ъгъл от фигурата на многостена.