Това съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от Ройтерс и БТА. Експлозиите разтърсиха етиопски ресторант и клуб по ръгби, където се били събрали голям брой футболни фенове, за да гледат вчерашния финал между Испания и Холандия от световното първенство в Южна Африка. Подозренията паднаха върху претендиращата за връзки с Ал Кайда сомалийска бунтовническа групировка, след като на едното от взривените места бе намерена главата на предполагаем сомалийски атентатор самоубиец.

Нападението е планирано така, че да вземе максимален брой жертви. Това беше единственият по-сериозен инцидент, белязал първото африканско домакинство на футболните финали.

Според  местния вестник "Дейли монитър", цитиран от ДПА, експлозийте може да са били три, а не две.  Изданието обаче смята, че е възможно да е имало трето бомбено нападение в предградието Нтинда

По-рано Асошиейтед прес съобщи, че 49 души са загинали при първото нападение в клуба по ръгби, и 15 при второто - в етиопския ресторант. Според АП сред ранените при втората експлозия имало най-малко трима американци - членове на църковна група от Пенсилвания. По данни на ДПА при взрива в ресторанта са убити най-малко 13 души, поне половината чужденци.

Сомалийски екстремисти заплашиха да извършат нападения в Кампала, тъй като Уганда участва в 5-хилядния мироопазващ корпус на Африканския съюз в Могадишу. Освен това войници от сомалийската армия били обучавани от Европейския съюз в Уганда.