На изслушване в парламента Йовчев каза, че от Турция са пренасочили почти всичките си сили на сирийската си граница. Анкара е обявила безвизов режим към съседните си страни и много сирийци отиват в нея като туристи.

Той обясни, че в Турция охраната на границата се извършва от три служби на три различни нива – армията, жандармерията и полицията, което затруднявало комуникацията между тях.

„Ние контролираме много добре границата си и залавяме всички, които са нелегални емигранти. Не ни трябват кльонове. Имаме много добра система за видеонаблюдение, която позволява бързо да се реагира”, подчерта Йовчев.

Той отново каза, че до края на годината може да имаме 11 000 бежанци.

За септември нелегалните имигранти са 2377, от началото на годината - 5815.  Това е около 7 пъти повече от същия период миналата година, заяви министърът.

На изслушването зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков успокои, че няма данни за епидемични взривове или инфекциозни заболявания сред бежанците.

Зам.-министърът на социалната политика Лазар Лазаров каза, че се работи по специална национална програма за заетост и квалификация на бежанци.

Новият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев добави, че има решение да се направят идентификатори, по които да се категоризират, за да се оптимизира времето за приемане и изпращане в центровете.

Помощ от ЕК

"България трябва да определи приоритетите и нуждите си, а след това да поиска помощ за бежанците. Повече от готови сме да окажем помощ - така направихме в предните години с Гърция, Италия и Малта", заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.