Това съобщиха след срещата си с еврокомисаря по енергетиката служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, предаде БТА.

По-рано премиерът и министър на външните работи Марин Райков обясни след среща с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че очаква експерти от ЕС да подпомогнат независима цялостна международна проверка в българския енергиен сектор. Ван Ромпой уверил, че ще подкрепи нашето искане за международен анализ на цялата верига на ценообразуване, на целия енергиен сектор.

По въпроса за въвеждането у нас на третия енергиен пакет Захариева и Василев получили уверение, че отново експерти на комисията ще помогнат за бързото приложение на директивите.
Очаква се по този въпрос в края на април министрите ни отново да разговарят с комисаря Йотингер, както и с еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня.

В отговор на въпрос дали действията на служебното правителство действия биха довели до отказ на ЕК за по-нататъшно движение на наказателната процедура срещу България пред Съда на ЕС, Захариева посочи, че когато се види желанието от българска страна, това би трябвало да означава, че въпросът няма да стигне до съд. В крайна сметка ще изпълним задължението си да приложим директивите, добави тя.

Захариева каза още, че сегашното правителство подготвя подзаконовите нормативни актове и има правомощията да ги приеме, а в средата на април ЕК ще получи проекта на документите. С комисията ще започнем да работим много бързо по въвеждането на либерализационните правила в енергийния сектор, заяви Асен Василев.
Наши национални експерти и специалисти от комисията ще работят съвместно в изготвянето на съответните наредби, уточни той. Попитани защо всичко това не е било направено досега, Василев заяви, че не може да коментира, защото идва "от извън политиката", а Захариева посочи, че е факт желанието на сегашното правителство.

По повод срещата си с комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан служебният вицепремиер съобщи, че го е уверила, че усвояването на средствата от фондовете на ЕС ще продължи със същите темпове.
Хан е заявил, че ЕК ще направи всичко възможно за намаляване на евентуалната загуба на средства от фондовете в края на годината.

По въпроса за енергийната ефективност у нас Захариева е доволна, че за сегашния програмен период (до края на годината) има възможност за увеличение на размера на безвъзмездната помощ, предоставяна за санирането на жилищните сгради с над 50 процента.
По нейните думи подобряването на изолацията на сградите би довело до спестяване на 40-60 процента енергия, както и до стимулиране на малкия и на средния бизнес.