Коментари - Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор | Днес.dir.bg

Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор

След Великденските празници в католическия свят в България се очаква да пристигнат експерти от Европейската комисия, които ще участват в изготвянето на оценка на националния енергиен сектор.

Обратно в новината

Коментари - Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор | Днес.dir.bg

Коментари

Коя беше най-купуваната книга в България напоследък?

Е то е ясно какво ще последва - откриване на нова ниша за продажба на ток. купуваш квоти от борсата и продаваш на балъците, които на всичкото отгоре и са вързани и не могат да мърдат. Че и тавана ще отпадне - май ще сменя яхтата и курвата ще е вече международна - че нашите вече няма да ми ходят ...

Либерализирането на пазара на енергия означава: Крайния потребител да може свободно да избира както доставчика на ток, така и производителя. Какво трябва да се направи? 1. ЗАКРИВА ДКЕВР (центъра на корупцията в енергетиката) 2. Изкупува средата за доставка на ел. енергията (мрежата НН) от ЕРП. 3. Създава условия за развитие на конкурентен пазар на ел. енергия на дребно. Как да стане това? ПРЕФЕРЕНЦИИ: Безплатен лиценз за търговия с енергия на доказани на европейския пазар фирми. Намалени такси за пренос по мрежата НН: Ако сега тази такса е около 17%. 5 % от нея е корупционна такса към ДКЕВР. Остават 12% необходими за подръжка на мрежата и заплати на авариини екипи. Първата година правителството заявява: "ПРЕЗ 2014 ГОДИНА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЕМЕ 10% ОТ ТАКСАТА НЕОБХОДИМА ЗА ПОДЪРЖАНЕ НА МРЕЖАТА НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ". Остават едни 2% които търговците на дребно трябва да плащат. Примерно фирма която иска да издаде ваучери за ел.енергия за 100 000 лв. трябва да плати 2 000 лв. такса на държавното енерго. От къде държавата да вземе пари за да плати своите 10%? Населението плаща 20% ДДС за ел. енергия. НАП прибира 10% в бюджета, а останалите 10 % се връщат в енергото. Това важи само за 2014 г. През 2015 г. се предполага, че на пазара ще има вече около 10 фирми предлагащи ваучери за ел. енергия. Правителството заявява: "ДЪРЖАВАТА ПРЕЗ 2015 Г. ЩЕ ПОЕМЕ САМО 5 % ОТ ТАКСАТА." таксата за фирмите става 7 %. Така една истинска държава може УМНО (чрез данъчната си политика) да стимулира конкуренцията на пазара. На по-късен етап (след 2020 г.) държавата може да приватизира енергото при едно много важно условие: НА КОМПАНИЯТА КОЯТО КУПИ ЕНЕРГОТО НЕ ТРЯБВА ДА И СЕ ДАВА ЛИЦЕНЗ ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕЛ.ЕНЕРГИЯ.

Разбрах единствено, че хората трябва да вземат заеми, които да се налеят в "проекти за енергийна ефективност". А какво ще стане после е ясно.

да дойдат проверяващи антимафиотски структури, пък те идват да проверяват енергетиката, "бред собачий"

Точно такива трябва да дойдат, защото мафията у нас, е енергийна, рубладжийска и собачая!

започне сега!!!

Еййй, неразбрани министри бе и това си е. Хората им казват национализирайте те ти казват, ще проверяваме. Тъпанари това си е, мътните да ги вземат. Само енергопреносната мража в София, трансформатори, кабели подстанции ит.н. е за над 3 млрд., тия тъпанари са продали цяла БГ за 780 млн. Не стига това, но и в момента държавата няма и 1% участие в тия шибани ЕРП-та. ТЕ изнасят печалби за милиарди, а ние покриваме загубите им и правим инвестициите.

Ми гос'син Цветелинов какво направи по въпроса?

"След Великденските празници в католическия свят в България се очаква да пристигнат експерти от Европейската комисия...". Голяма работа, че в православна България празниците ще са чак след 5-ти май. Как ви се струва подобно отношение.

За да станеш добър мениджър трябва да започнеш работа от нула, от общ работник, за да знаеш за какво става въпрос, да си наясно със цялата дейност, за да можеш да ръководиш успешно. Така е и в политиката. Но за съжаление тук, в БГ, се ценят разни учили-недоучили уж в Западна Европа и в САЩ индивиди, синчета на разузнавачи, аташета, дипломати и какви ли не. Та те от деца живеят по посолства, возят ги служебни коли, шофьори.. Те въобще не са живели в родината си, нямат реална представа за живота. Саксиини продукти и парашутисти. Примери в изобилие - Луканов, Станишев, Пирински, Царя, Дянков, Райков. На другия полюс е селския тарикат, който е прочел цяла една книжка и мисли, че щом си чел Винету може да управляваш държава. Или разни зайци, току що завършил университет и направо зам. министър. Всичко до тук са реалностите в БГ, за съжаление, доказали неуспешно, грешно из основи развитие. Твърдо съм на мнение, че този модел трябва да се смени още сега, преди изборите. Не бива да допускаме, да гласуваме, да избираме такива хора. Ако искаме да не тънем още четири години в мизерия, разбира се.

Мирише ми на гърч и режим на ток!

Как ще разберем кои от тях са престъпници (чети - евреи с подменена самоличност - като Първанова) Кога ще разберем за намеренията им, и кой ги е купил?

Interesno v Greece niama takiva ,,promeni,, no niama i nakazani. O4akvaite sled idvaneto na evropeicite novo uveli4enie na toka pod ,,prikritie,, na ES.

Ха! Все едно да поканя някой да дойде да ми оправя семейните отношения!

Дано хвърлят и едно око върху договора за "Южен поток", че и там може да се хлътне много. Това, което съм чел, напоследък е, че и самите руснаци не са убедени, че е печеливш.

За неразбралите защо герб има вина-"...04 март 2011, петък Енергетика: Третият енергиен пакет влезе в сила От 3-ти март 2011 г. е в сила Третият енергиен пакет, което означава, че държавите-членки би следвало да са го транспонирали в националното си законодателство и да са предприели реални стъпки за либерализация на енергийните си пазари.За съжаление България изостава и нито е въвела в националното си законодателство двете директиви- за електроенергия и газ, нито е създала независим регулаторен орган, от което следва, че е възможно да започне наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на европейското законодателство.."-блога на велимар/ инфото е абсолютно коректно/. Ето Ви и друго инфо- "Брюксел ни наказва и заради Третия енергиен пакет link 24.01.2013, Става въпрос за Третия енергиен пакет, чийто правила от директивите за електроенергията и природния газ страната ни беше "приканена" да изпълни още преди година. Срокът за това изтече през март 2011 г. и оттогава, въпреки подканянията, властите си правят оглушки...Въпреки обещанията, дадени тогава от МИЕТ, че ще изпълним директивите, нищо подобно не се случи. Енергийният пазар у нас не е либерализиран. Отговорът тогава беше, че "Българският енергиен холдинг е в процес на избор и сключване на договор с консултант по преструктурирането на НЕК. С това реално започва процесът по физическото отделяне на ЕСО от НЕК". Отделянето още не е факт..."

Верно си е! Но в България, за да се случи либерализирането както е в нормалните държави, трябва да изчезнат БЕХ и НЕК. Това са големи ями, по -големи от Гърция и точно там изчезват парите, и точно от техните договори губят всички.

Проблемът е , че за тези неща не трябва да мислим Вие, аз или друг съфорумец- за това си има министри, които са политици- къде остана тяхното задължение да мислят за нашите проблеми и да ги решават и къде е санкцията им за това, че не искат да ги решават? Сега същите политици искат да им дадем гласовете си на избори- ами, нагли са- и подписалите договорите с мариците, и от тройната, които са знаели за тях, но са си мълчали, и герб- те също са знаели за договорите и ако бяха започнали отделянето на ЕСО в реално време, пак щяха да стигнат до тези договори.

Уважаемо Шарено котле, Проблема не е в транспонирането на Директивите за пазра на ел. енергия и газ. Те със закъснение са транспониранира през 2012г. в З-на за енергетиката. Проблемите са няколко: - БГ енергетиката е остаряла за последните 23 г. нищо не правене разбирай ако хората са на етап от развитието пазар на енергиини услуги и влизат в пазар на енергийни технологии то ние сме на преходен етап към енергиен пазар на доставките; - Приватизация на мрежи ЕЕС 1 (гарантиращи безопасност)от без регулаторна рамка а сега следва да изграждаме ЕЕС 2 (т. н. интелигентни мрежи) ; - Морално остарели и скъпи мощности без АЕЦ Козлодуй та те са на по 40- 60 г.; - Липса на финансови средства в системата; - нежелание от страна на ЕРП да инвестират в модернизация на мрежата; - Не на последно място задълженията в системата са от порядъка на 3, 5 милярда лв. В тези условия без опит и компетентен регулаторен орган е самоубийство да свалиш защитите към обществото и бизнеса просто логично всички средства ще отидат в посредниците и тогава вече става много сложно. Проблема идва от там че цените ще се определят от пазара от ерп и посредниците не от държавата ако не платиш ти спират тока, водата и т.н. разбираш ли котле за това никой не се решаваше да го въведе просто няма условия. А Делиан Добрев проспа времето.....

Проблема е изключително голям, защото енергетиката е част от националната сигурност на България. Който е подписал всички договори, с които предава енергетиката ни в ръцете на чужди търговски държавни фирми/най- общо казано/, е за присъда 30 години доживотен затвор/ понеже нямаме смъртно наказание.За да има такава присъда от бг. съд, трябва да има повдигнато наказателно дело и това е от компетенцията на прокуратурата, а не на международния одит.

Е за мога да се обзаложа за резултатите от проверката за скоросно въвеждане на 3 либерализационен пакет: - енергийна борса- сега са 60 посредници ще станат 200; - приватизация на губещите мини марица изток и банкрутиралата МИ2; - няма пари за удълваване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ, ще ни отпуснат кредит за извевдане от експлоатацията на блоковете; - ще ни отпуснат кредит за енергийна ефективност разбирай на ГБС и ЕНЕМОНА; - ще има пари и за ТЕЦ на Ковачки и най главното за разширение на транзитния капацитет на мрежата ней вече към Турция и Румъния; - БЕХ ще се продаде на части. - План за увеличение на цената на електроенергията и газа до тези в ЕС и изравняване на бизнеса и домакинствата; Забележете ние ги каниме. Правителството не е партийно никой няма да поеме отговорност. Потресаващо е това са изроди....

ТИ НА КОЙ СВЯТ СИ, КАКВА Е ВИНАТА НА ГЕРБ,ЕНЕРГИЙНИТЕ МОНОПОЛИ СА СЛЕД 2000 ГОДИНА,ДА ИМАШ СПОМЕН,ЧЕ ГЕРБ ОЩЕ НЕ Е БИЛА В ЗАРОДИШ,ИЛИ ПО ИНЕРЦИЯ НА КОМУНИСТИТЕ-ГЕРБ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА,БОЧАРОВ КАЗВАШЕ ЯСНО-ДА, ДА АМА НЕ ,НЕ ,НЕ

ИМАТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА 3ТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ, ВЪЗНИКНАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ В СРЕДАТА НА 2011Г.! Я вижте кога трябваше да се транспонират енергийните ДЕС в бг. законодателство?

Повече инфо за Третия енерхгиен пакет можете да намерите тук:"04 март 2011, петък Енергетика: Третият енергиен пакет влезе в сила" Блога е на велимар , но в него е описано напълно правилно какво точно е това нещо и с какво задължава България.

Какво ще кажете-дали участието на Янето и Гамизов в тая комисия няма да помогне да се намерят истинските причини на злото.

Сега- моля някой да ми разясни как точно герб поемат "политическата отговорност" за кашата в енергетиката и как точно я носят тази "политическа отговорност"- прокуратурата повдига обвинение ли срещу ресорният министър за извършено престъпление;някаква административна отговорност ли им се търси или какво? Защото зад думите "политическа отговорност" не стои НИЩО, НИКАКВА САНКЦИЯ- нито наказателна , нито гражданска , нито административна! Не само за герб е така- така е за всяка политическа партия, управлявала България! Ето- докато това не се промени, ще имаме невероятни проблеми с бг. политици!

Браво ето какво било. Вместо адекватна оценка на дисбалансите в сектор Енергетика "европейските експерти" ще въвеждат "Либерализацията в енергетиката"- разбирай електро енергия и газоснабдяване. Забележете тук не става въпрос за парньорска проверка на Асоцияцията на европейските независими регулатори това от което действително има нужда Т. к. в БГ народа възстана срещу пладнешкия грабеж в сектора то сега ЕК ще први план за ушеличение на цените в сектора. Нали помните 1997г. Световната банка отпусна кредит за модернизация на мрежите "Енергия 1 и 2" срещу план за покачване на цените за промишлеността и домакинствата. Резултат за периода 1997- 2012 цената се увеличи 200 % ( за последните 4 г. 18 %) а заплатите 70% без последните 4г. - 0%. В допълнение заема се изплаща още от НЕК но пък господата продадоха модернизираните мрежи ниско напрежение на 3 - те ЕРП-та. Та представете си каква наглос да използват ЕК да замажат кражбите и да вдигнат цените до европейски нива. Национални предатели........ наглост......

Новините безспорно са доста тревожни за Р.Овч. и БСП точно пред избори...Очакваме преди обявяването на резултата другарите от енерго-клуба да са вече извън ЕС...Уж на почивка...

Надявайте се...Как ще са тревожни , като международният одит не изпълнява функциите на прокуратурата? Какво ще установи- има пропуски тук и тук. И после- как ще принудите Р. Овч. да носи наказателна отговорност за подписаните от него договори? Вие лично ще подадете жалба срещу него? Ами като не разполагате с автентичните документи, как ще се обосновете? Друго е ако самата прокуратура започне производство- тя има правото да "бръкне " навсякъде- във всички книжа, договори и документи.

Шарено котле, това си е идея.... Ако 700 000 българи се подпишат под жалба към прокуратурата срещу Р. Овчаров.... Много съм любопитна какво ще стане ?!?!?

Наивен ли си, промит ли си, много отдавна ли не си в България!?!

като ми каниш католици, да беше се обадила и на Папата, да решава Нашия Енергиен Проблем(НЕП) ! Следващия път не го забравяй, а ?

Тези супер европейски експерти трябва да отговарят на въпроса: Как българина да плаща европейска цени с български доходи? Само ни будалкат с тези одити, проверки, пркуроски разледвания - всичките само започват но никога не завършват.

Договорите за особните залози между НЕК и Мариците например, може да не противоречат на ЕС право, но да противоречат на интересите на бг. държава и бг. граждани. Как мислите- в такъв случай какво ще каже този одит- няма проблеми- има подписи на 2те страни, значи всичко е О.К.?

Олеле.....кои интереси ли ще защитят в крайна сметка?Иска ми се да вярвам,че ще бъдат нашите,на потърпевшите българи.Или тези на гтерманските,австрийските или чешките печалбари?Много бих им се радвал на "специалистите"....ако вземат да поседят тук няколко месеца,да разровят енергийните авгиеви обори и съвсем безпристрастно и по европейски,да ни кажат,как да излезнем от патовата ситуация,както и кои са главните действащи лица,виновни за сегашната криза.

Този одит идва, защото иначе НЕК и ДКЕВР няма явно кой да ги одитира! Толкова са в тинята! Версията, че ЕРП-тата са основни причинители на енергийните беди се пуква като балон, защото каквито и грехове да имат, те са една прашинка в енергийната система - не те създават и контролират договорите!

Момент- има една особеност- и ЕРПтата са страна по тези договори, следователно имат правен интерес да платят комисионна някому, а той да си сложи "главата в торбата" и да подпише договора като насрещна страна, съгласна със съдържанието на договора.

Да, безспорно! Но основната инициатива и склонност към корупция е в държавната ни администрация. Всичките беди идват от нечестните хора, които издигаме и избираме!

Ей, съдрахте си гъза да пробутвате само едно саниране. Това ли е най-важния ви проблем бе, калинки празноглави ? Що не кажете точно и ясно - на коя банка искате да дадете тези пари и колко ви е комисионата. Ние може да не сме учили, но не сме глупави, колкото ни мислите.

Само, че санирането може да е с до 70% средства от ЕС и за самото саниране ще се отворят доста работни места.

Няма нужда да проверяват енергийния сектор и да либерализират цените! Тия идиоти трябва да либерализират и европеизират доходите ни. Като искат европейски цени, трябват и европейски доходи!

Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.

Най важният въпрос на който трябва да отговорят досегашните управници е :ЗАЩО ВСИЧКО ТОВА НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО ДО СЕГА.Имам чувството че това правителство ще се задържи още доста време дори заради поговорката "най дълго продължават временните неща".

Коментари - Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор | Днес.dir.bg

Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор

След Великденските празници в католическия свят в България се очаква да пристигнат експерти от Европейската комисия, които ще участват в изготвянето на оценка на националния енергиен сектор.

Обратно в новината

Коментари - Експерти на ЕК пристигат за оценка на енергийния сектор | Днес.dir.bg

Коментари

Коя беше най-купуваната книга в България напоследък?

Е то е ясно какво ще последва - откриване на нова ниша за продажба на ток. купуваш квоти от борсата и продаваш на балъците, които на всичкото отгоре и са вързани и не могат да мърдат. Че и тавана ще отпадне - май ще сменя яхтата и курвата ще е вече международна - че нашите вече няма да ми ходят ...

Либерализирането на пазара на енергия означава: Крайния потребител да може свободно да избира както доставчика на ток, така и производителя. Какво трябва да се направи? 1. ЗАКРИВА ДКЕВР (центъра на корупцията в енергетиката) 2. Изкупува средата за доставка на ел. енергията (мрежата НН) от ЕРП. 3. Създава условия за развитие на конкурентен пазар на ел. енергия на дребно. Как да стане това? ПРЕФЕРЕНЦИИ: Безплатен лиценз за търговия с енергия на доказани на европейския пазар фирми. Намалени такси за пренос по мрежата НН: Ако сега тази такса е около 17%. 5 % от нея е корупционна такса към ДКЕВР. Остават 12% необходими за подръжка на мрежата и заплати на авариини екипи. Първата година правителството заявява: "ПРЕЗ 2014 ГОДИНА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОЕМЕ 10% ОТ ТАКСАТА НЕОБХОДИМА ЗА ПОДЪРЖАНЕ НА МРЕЖАТА НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ". Остават едни 2% които търговците на дребно трябва да плащат. Примерно фирма която иска да издаде ваучери за ел.енергия за 100 000 лв. трябва да плати 2 000 лв. такса на държавното енерго. От къде държавата да вземе пари за да плати своите 10%? Населението плаща 20% ДДС за ел. енергия. НАП прибира 10% в бюджета, а останалите 10 % се връщат в енергото. Това важи само за 2014 г. През 2015 г. се предполага, че на пазара ще има вече около 10 фирми предлагащи ваучери за ел. енергия. Правителството заявява: "ДЪРЖАВАТА ПРЕЗ 2015 Г. ЩЕ ПОЕМЕ САМО 5 % ОТ ТАКСАТА." таксата за фирмите става 7 %. Така една истинска държава може УМНО (чрез данъчната си политика) да стимулира конкуренцията на пазара. На по-късен етап (след 2020 г.) държавата може да приватизира енергото при едно много важно условие: НА КОМПАНИЯТА КОЯТО КУПИ ЕНЕРГОТО НЕ ТРЯБВА ДА И СЕ ДАВА ЛИЦЕНЗ ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕЛ.ЕНЕРГИЯ.

Разбрах единствено, че хората трябва да вземат заеми, които да се налеят в "проекти за енергийна ефективност". А какво ще стане после е ясно.

да дойдат проверяващи антимафиотски структури, пък те идват да проверяват енергетиката, "бред собачий"

Точно такива трябва да дойдат, защото мафията у нас, е енергийна, рубладжийска и собачая!

започне сега!!!

Еййй, неразбрани министри бе и това си е. Хората им казват национализирайте те ти казват, ще проверяваме. Тъпанари това си е, мътните да ги вземат. Само енергопреносната мража в София, трансформатори, кабели подстанции ит.н. е за над 3 млрд., тия тъпанари са продали цяла БГ за 780 млн. Не стига това, но и в момента държавата няма и 1% участие в тия шибани ЕРП-та. ТЕ изнасят печалби за милиарди, а ние покриваме загубите им и правим инвестициите.

Ми гос'син Цветелинов какво направи по въпроса?

"След Великденските празници в католическия свят в България се очаква да пристигнат експерти от Европейската комисия...". Голяма работа, че в православна България празниците ще са чак след 5-ти май. Как ви се струва подобно отношение.

За да станеш добър мениджър трябва да започнеш работа от нула, от общ работник, за да знаеш за какво става въпрос, да си наясно със цялата дейност, за да можеш да ръководиш успешно. Така е и в политиката. Но за съжаление тук, в БГ, се ценят разни учили-недоучили уж в Западна Европа и в САЩ индивиди, синчета на разузнавачи, аташета, дипломати и какви ли не. Та те от деца живеят по посолства, возят ги служебни коли, шофьори.. Те въобще не са живели в родината си, нямат реална представа за живота. Саксиини продукти и парашутисти. Примери в изобилие - Луканов, Станишев, Пирински, Царя, Дянков, Райков. На другия полюс е селския тарикат, който е прочел цяла една книжка и мисли, че щом си чел Винету може да управляваш държава. Или разни зайци, току що завършил университет и направо зам. министър. Всичко до тук са реалностите в БГ, за съжаление, доказали неуспешно, грешно из основи развитие. Твърдо съм на мнение, че този модел трябва да се смени още сега, преди изборите. Не бива да допускаме, да гласуваме, да избираме такива хора. Ако искаме да не тънем още четири години в мизерия, разбира се.

Мирише ми на гърч и режим на ток!

Как ще разберем кои от тях са престъпници (чети - евреи с подменена самоличност - като Първанова) Кога ще разберем за намеренията им, и кой ги е купил?

Interesno v Greece niama takiva ,,promeni,, no niama i nakazani. O4akvaite sled idvaneto na evropeicite novo uveli4enie na toka pod ,,prikritie,, na ES.

Ха! Все едно да поканя някой да дойде да ми оправя семейните отношения!

Дано хвърлят и едно око върху договора за "Южен поток", че и там може да се хлътне много. Това, което съм чел, напоследък е, че и самите руснаци не са убедени, че е печеливш.

За неразбралите защо герб има вина-"...04 март 2011, петък Енергетика: Третият енергиен пакет влезе в сила От 3-ти март 2011 г. е в сила Третият енергиен пакет, което означава, че държавите-членки би следвало да са го транспонирали в националното си законодателство и да са предприели реални стъпки за либерализация на енергийните си пазари.За съжаление България изостава и нито е въвела в националното си законодателство двете директиви- за електроенергия и газ, нито е създала независим регулаторен орган, от което следва, че е възможно да започне наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на европейското законодателство.."-блога на велимар/ инфото е абсолютно коректно/. Ето Ви и друго инфо- "Брюксел ни наказва и заради Третия енергиен пакет link 24.01.2013, Става въпрос за Третия енергиен пакет, чийто правила от директивите за електроенергията и природния газ страната ни беше "приканена" да изпълни още преди година. Срокът за това изтече през март 2011 г. и оттогава, въпреки подканянията, властите си правят оглушки...Въпреки обещанията, дадени тогава от МИЕТ, че ще изпълним директивите, нищо подобно не се случи. Енергийният пазар у нас не е либерализиран. Отговорът тогава беше, че "Българският енергиен холдинг е в процес на избор и сключване на договор с консултант по преструктурирането на НЕК. С това реално започва процесът по физическото отделяне на ЕСО от НЕК". Отделянето още не е факт..."

Верно си е! Но в България, за да се случи либерализирането както е в нормалните държави, трябва да изчезнат БЕХ и НЕК. Това са големи ями, по -големи от Гърция и точно там изчезват парите, и точно от техните договори губят всички.

Проблемът е , че за тези неща не трябва да мислим Вие, аз или друг съфорумец- за това си има министри, които са политици- къде остана тяхното задължение да мислят за нашите проблеми и да ги решават и къде е санкцията им за това, че не искат да ги решават? Сега същите политици искат да им дадем гласовете си на избори- ами, нагли са- и подписалите договорите с мариците, и от тройната, които са знаели за тях, но са си мълчали, и герб- те също са знаели за договорите и ако бяха започнали отделянето на ЕСО в реално време, пак щяха да стигнат до тези договори.

Уважаемо Шарено котле, Проблема не е в транспонирането на Директивите за пазра на ел. енергия и газ. Те със закъснение са транспониранира през 2012г. в З-на за енергетиката. Проблемите са няколко: - БГ енергетиката е остаряла за последните 23 г. нищо не правене разбирай ако хората са на етап от развитието пазар на енергиини услуги и влизат в пазар на енергийни технологии то ние сме на преходен етап към енергиен пазар на доставките; - Приватизация на мрежи ЕЕС 1 (гарантиращи безопасност)от без регулаторна рамка а сега следва да изграждаме ЕЕС 2 (т. н. интелигентни мрежи) ; - Морално остарели и скъпи мощности без АЕЦ Козлодуй та те са на по 40- 60 г.; - Липса на финансови средства в системата; - нежелание от страна на ЕРП да инвестират в модернизация на мрежата; - Не на последно място задълженията в системата са от порядъка на 3, 5 милярда лв. В тези условия без опит и компетентен регулаторен орган е самоубийство да свалиш защитите към обществото и бизнеса просто логично всички средства ще отидат в посредниците и тогава вече става много сложно. Проблема идва от там че цените ще се определят от пазара от ерп и посредниците не от държавата ако не платиш ти спират тока, водата и т.н. разбираш ли котле за това никой не се решаваше да го въведе просто няма условия. А Делиан Добрев проспа времето.....

Проблема е изключително голям, защото енергетиката е част от националната сигурност на България. Който е подписал всички договори, с които предава енергетиката ни в ръцете на чужди търговски държавни фирми/най- общо казано/, е за присъда 30 години доживотен затвор/ понеже нямаме смъртно наказание.За да има такава присъда от бг. съд, трябва да има повдигнато наказателно дело и това е от компетенцията на прокуратурата, а не на международния одит.

Е за мога да се обзаложа за резултатите от проверката за скоросно въвеждане на 3 либерализационен пакет: - енергийна борса- сега са 60 посредници ще станат 200; - приватизация на губещите мини марица изток и банкрутиралата МИ2; - няма пари за удълваване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ, ще ни отпуснат кредит за извевдане от експлоатацията на блоковете; - ще ни отпуснат кредит за енергийна ефективност разбирай на ГБС и ЕНЕМОНА; - ще има пари и за ТЕЦ на Ковачки и най главното за разширение на транзитния капацитет на мрежата ней вече към Турция и Румъния; - БЕХ ще се продаде на части. - План за увеличение на цената на електроенергията и газа до тези в ЕС и изравняване на бизнеса и домакинствата; Забележете ние ги каниме. Правителството не е партийно никой няма да поеме отговорност. Потресаващо е това са изроди....

ТИ НА КОЙ СВЯТ СИ, КАКВА Е ВИНАТА НА ГЕРБ,ЕНЕРГИЙНИТЕ МОНОПОЛИ СА СЛЕД 2000 ГОДИНА,ДА ИМАШ СПОМЕН,ЧЕ ГЕРБ ОЩЕ НЕ Е БИЛА В ЗАРОДИШ,ИЛИ ПО ИНЕРЦИЯ НА КОМУНИСТИТЕ-ГЕРБ ОКРАДЕ ДЪРЖАВАТА,БОЧАРОВ КАЗВАШЕ ЯСНО-ДА, ДА АМА НЕ ,НЕ ,НЕ

ИМАТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА 3ТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ, ВЪЗНИКНАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ОЩЕ В СРЕДАТА НА 2011Г.! Я вижте кога трябваше да се транспонират енергийните ДЕС в бг. законодателство?

Повече инфо за Третия енерхгиен пакет можете да намерите тук:"04 март 2011, петък Енергетика: Третият енергиен пакет влезе в сила" Блога е на велимар , но в него е описано напълно правилно какво точно е това нещо и с какво задължава България.

Какво ще кажете-дали участието на Янето и Гамизов в тая комисия няма да помогне да се намерят истинските причини на злото.

Сега- моля някой да ми разясни как точно герб поемат "политическата отговорност" за кашата в енергетиката и как точно я носят тази "политическа отговорност"- прокуратурата повдига обвинение ли срещу ресорният министър за извършено престъпление;някаква административна отговорност ли им се търси или какво? Защото зад думите "политическа отговорност" не стои НИЩО, НИКАКВА САНКЦИЯ- нито наказателна , нито гражданска , нито административна! Не само за герб е така- така е за всяка политическа партия, управлявала България! Ето- докато това не се промени, ще имаме невероятни проблеми с бг. политици!

Браво ето какво било. Вместо адекватна оценка на дисбалансите в сектор Енергетика "европейските експерти" ще въвеждат "Либерализацията в енергетиката"- разбирай електро енергия и газоснабдяване. Забележете тук не става въпрос за парньорска проверка на Асоцияцията на европейските независими регулатори това от което действително има нужда Т. к. в БГ народа възстана срещу пладнешкия грабеж в сектора то сега ЕК ще први план за ушеличение на цените в сектора. Нали помните 1997г. Световната банка отпусна кредит за модернизация на мрежите "Енергия 1 и 2" срещу план за покачване на цените за промишлеността и домакинствата. Резултат за периода 1997- 2012 цената се увеличи 200 % ( за последните 4 г. 18 %) а заплатите 70% без последните 4г. - 0%. В допълнение заема се изплаща още от НЕК но пък господата продадоха модернизираните мрежи ниско напрежение на 3 - те ЕРП-та. Та представете си каква наглос да използват ЕК да замажат кражбите и да вдигнат цените до европейски нива. Национални предатели........ наглост......

Новините безспорно са доста тревожни за Р.Овч. и БСП точно пред избори...Очакваме преди обявяването на резултата другарите от енерго-клуба да са вече извън ЕС...Уж на почивка...

Надявайте се...Как ще са тревожни , като международният одит не изпълнява функциите на прокуратурата? Какво ще установи- има пропуски тук и тук. И после- как ще принудите Р. Овч. да носи наказателна отговорност за подписаните от него договори? Вие лично ще подадете жалба срещу него? Ами като не разполагате с автентичните документи, как ще се обосновете? Друго е ако самата прокуратура започне производство- тя има правото да "бръкне " навсякъде- във всички книжа, договори и документи.

Шарено котле, това си е идея.... Ако 700 000 българи се подпишат под жалба към прокуратурата срещу Р. Овчаров.... Много съм любопитна какво ще стане ?!?!?

Наивен ли си, промит ли си, много отдавна ли не си в България!?!

като ми каниш католици, да беше се обадила и на Папата, да решава Нашия Енергиен Проблем(НЕП) ! Следващия път не го забравяй, а ?

Тези супер европейски експерти трябва да отговарят на въпроса: Как българина да плаща европейска цени с български доходи? Само ни будалкат с тези одити, проверки, пркуроски разледвания - всичките само започват но никога не завършват.

Договорите за особните залози между НЕК и Мариците например, може да не противоречат на ЕС право, но да противоречат на интересите на бг. държава и бг. граждани. Как мислите- в такъв случай какво ще каже този одит- няма проблеми- има подписи на 2те страни, значи всичко е О.К.?

Олеле.....кои интереси ли ще защитят в крайна сметка?Иска ми се да вярвам,че ще бъдат нашите,на потърпевшите българи.Или тези на гтерманските,австрийските или чешките печалбари?Много бих им се радвал на "специалистите"....ако вземат да поседят тук няколко месеца,да разровят енергийните авгиеви обори и съвсем безпристрастно и по европейски,да ни кажат,как да излезнем от патовата ситуация,както и кои са главните действащи лица,виновни за сегашната криза.

Този одит идва, защото иначе НЕК и ДКЕВР няма явно кой да ги одитира! Толкова са в тинята! Версията, че ЕРП-тата са основни причинители на енергийните беди се пуква като балон, защото каквито и грехове да имат, те са една прашинка в енергийната система - не те създават и контролират договорите!

Момент- има една особеност- и ЕРПтата са страна по тези договори, следователно имат правен интерес да платят комисионна някому, а той да си сложи "главата в торбата" и да подпише договора като насрещна страна, съгласна със съдържанието на договора.

Да, безспорно! Но основната инициатива и склонност към корупция е в държавната ни администрация. Всичките беди идват от нечестните хора, които издигаме и избираме!

Ей, съдрахте си гъза да пробутвате само едно саниране. Това ли е най-важния ви проблем бе, калинки празноглави ? Що не кажете точно и ясно - на коя банка искате да дадете тези пари и колко ви е комисионата. Ние може да не сме учили, но не сме глупави, колкото ни мислите.

Само, че санирането може да е с до 70% средства от ЕС и за самото саниране ще се отворят доста работни места.

Няма нужда да проверяват енергийния сектор и да либерализират цените! Тия идиоти трябва да либерализират и европеизират доходите ни. Като искат европейски цени, трябват и европейски доходи!

Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.

Най важният въпрос на който трябва да отговорят досегашните управници е :ЗАЩО ВСИЧКО ТОВА НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНО ДО СЕГА.Имам чувството че това правителство ще се задържи още доста време дори заради поговорката "най дълго продължават временните неща".