Сделката, след която двете банки получиха контрол върху телекомуникационната компания, е била разгледана по опростената процедура. Така на практика няма повече пречки за завършването на процедурата по продажбата на БТК.

Стойността на покупката се оценява на 130 млн. евро, като купувачите ще покрият и задължения на БТК от 588 млн. евро. 

В началото на септември Виваком (Vivacom) получи одобрение от британски съд да продължи с преструктурирането на дълг за 1,7 милиарда евро (2,1 милиарда долара). С това решение бе сложен край на двегодишен спор с кредиторите и различни опити за продажба на компанията.

Според преструктурирането втората по големина руска банка ВТБ Капитал и българската Корпоративна търговска банка купуват над 70 процента от компанията и намаляват дълга до около 588 милиона евро, сочат детайли, представени на изслушването.

В съобщение до Българска фондова борса в средата на август от телекома се разбра, че финансовите инвеститори VTB Capital и Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат 73% от Българската телекомуникационна компания (БТК). Така за кредиторите на групата ще останат около 20% от капитала на БТК, които ще получат, като преобразуват част от вземанията си.