Писмото е изпратено и до председателя на СЕМ Георги Лозанов и до председателят на КРС Веселин Божков.

На пресконференция днес председателят на УС на Асоциацията Янаки Ганчев заяви, че резултатът е нарушаване на конкуренцията на пазара и разпределянето му в полза на свързани лица.

Пресконференцията е във връзка със спиране на сигнала на bTV към Булсатком, който беше обвинен за неплащане на задължения към медията. На пресконференцията нарекоха решението на ТВ7 да последва примера на bTV и да прекрати излъчването на програмите си по Булсатком "някаква криворазбрана съпричастност, солидаризация".

Пламен Петков от Булсатком заяви, че операторът няма задължения към телевизията. В хода на пресконференцията стана известно, че bTV ще пусне сигнала (за празниците), поради което Петков изрази надежда преговорите между двете страни да се върнат в нормалните търговски параметри.

Сигналът на bTV Media Group през мрежата на Булсатком ще бъде възстановен днес, като предложението е в следващите дни да се мине в режим на нормални търговски преговори, за да не бъдат ощетени абонатите, съобщи представителят на Булсатком Пламен Петков, цитиран от БГНЕС.

Договорите ще бъдат изпълнявани така, както са сключени – до 31 декември, добави той. Надявам се bTV Media Group да подходи разумно, призова Пламен Петков. "Напълно невярно е твърдението, че Булсатком дължи някакви средства на bTV. Нито стотинка задължения няма Булсатком към bTV", каза още Петков.

Маргарита Георгиева - изпълнителен директор на Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО), отбеляза, че ако при Булсатком проблемът е отчасти решен, то подобен проблем остава при много от членовете на асоциацията, в която има 21 кабелни оператори. По думите й причината, поради която се появява проблем, е желанието на bTV да предлага всички свои телевизии в пакет и затова тя препоръча медията да предприеме стъпки за гъвкав модел на предлагане на продуктите.

След като bTV заяви в събота, че спира излъчване на сигнал към Булсатком поради неуредени финансови отношения, 21 кабелни оператори съобщиха, че спират да излъчват програмите на bTV поради едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група.

Сигналът на bTV  бе спрян в събота в три часа и според bTV причината е в това, че "Булсатком" системно не плаща задълженията си, които са в големи размери. Операторът пък изтъква пред абонатите си друга причина - че не приема предложената от телевизията нова цена, която е 3 пъти по-висока от досегашната, защото това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите.

"Булсатком" отрича, че има просрочени задължения "съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни". Според него "спирането на сигнала от страна на "Би Ти Ви Медиа груп" би било нарушение на действащия към момента договор". Телевизията твърди освен това, че "Булсатком" декларира и по-малък от реалния брой свои абонати, с което допълнително сериозно ощетява възможностите й за инвестиции в повече ново, качествено съдържание за зрителите.

Независимо, че няма решение по казуса с Булсатком, bTV връща сигнала си към абонатите на оператора за празниците, съобщиха в неделя по обяд от bTV Media Group. От медията са категорични, че ако Булсатком не гарантира промяна в търговските си практики в предстоящите дни, твърде вероятно е да не се стигне до подписване на нов договор от 1 януари 2013 г. за излъчването на програмите на bTV.

Анкета: Какво гледате по телевизията?