Това обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на депутаски въпрос, предаде БНР.

От 2007 г.  до 2009 г. нетно вноските ни са били по-големи от това, което сме получавали от ЕС, а за 2010-2011 година това, което получаваме от ЕС, е по-високо от вноските ни, изтъкна Дянков.

Общият размер на касовите постъпления от Европейския съюз е около 7,7 млрд. лв. за целия период  2007-2011 г., а размерът на платената вноска на България в общия бюджет на ЕС възлиза на 3,3 млрд. лв., сочат сметките на финансовия министър.

От общата сума на финансовите постъпления от ЕС 2,4 млрд. лв. са дошли от структурните и кохезионните фондове, около 1,1 млрд. лв.  - от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а около 2,3 млрд. лв. - от възстановени суми от ЕС за директните плащания към земеделските производители. 1,3 млрд. лв. са получените и по предприсъединителните програми.

Все по-задълбочаващата се рецесия в Европа не буди тревога у Дянков относно постъпленията, които България се надява да получи от ЕС за 2012-2013 г.
"Мисля, че за този програмен период, става въпрос за следващата и по-следващата година, имаме увереността, че ще получим тези средства и от нас зависи да работим ударно, за да усвоим колкото можем повече", каза Дянков.

Той обаче има претеснения относно постъпленията за следващия програмен период 2014-2020 г.
"Пристесненията ми са, не само на база това, което всички получаваме като информация от медиите, а и някои от предварителните разговори в Съвета на финансовите министри в ЕС (ЕКОФИН), където някои от големите държави донорки, например Италия, вече започват да поставят под съмнение тяхната възможност да дадат същите пари в бюджета за следващия програмен период", каза Дянков, цитиран от Дарик.

Той изрази надежда, че ще има много по-голяма финансова стабилност в тези страни членки, така че да не се поставя под съмнение тяхната възможност за вноски и за следващия програмен период 2014-2020 година.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще се бори за 14 млрд. евро от ЕС за следващия програмен период.