В сряда температурите отново ще бъдат много ниски,  съобщиха от НИМХ, цитирани от БГНЕС. Температурни рекорди бяха измерени на 30 и на 31 януари в 17 метеорологични станции в страната. Живакът на термометъра падна до минус 29 градуса в Кнежа, което е абсолютен рекорд за 31 януари. 

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

След отрицателните температурни рекорди се очаква и рекордно потребление на ток. Малко след 19.00 часа общият енергиен товар в страната е надминал за първи път 7300 мегавата.

С 4 процента /около 200 мегавата/ е увеличено потреблението на електроенергия спрямо понеделник, а за вторник вечер експертите прогнозират абсолютен рекорд заради ниските температури, съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Така ще се подобри рекордът в потреблението за последните години - 7270 мегавата, отчетен като максимален товар на 26 януари 2010 година.

Осигурени са достатъчно мощности, включени са три блока от студения резерв в ТЕЦ "Варна", от днес в системата ще започне да работи и ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, има и достатъчно водни запаси, съобщават от ЕСО.

Заради ниските температури редица училища излязоха в дървена ваканция. 454 училища в страната са затворени заради лошите метеорологични условия и грипната епидемия, съобщиха от Министерство на образованието. Заради влошената пътна обстановка 270 учебни заведения не са отворили врати. 183 училища в страната са затворени заради грипна ваканция, допълниха от просветното министерство. 

Заради студеното време част от банкоматите у нас отказаха да работят. За да сме сигурни, че операцията ще бъде извършена, тялото трябва да е в сравнително топло помещение, а на улицата да са изнесени само екранът и секциите за поставяне на картата и получаване на банкнотите, обясни пред Дарик експертът по картови операции в една от водещите банки Венцислав Георгиев.

Вижте прогнозата за времето на Dir.bg