В разпространено днес изявление председателят на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призоваха всички страни в Египет да проявят сдържаност и да предотвратят ескалация на насилието.

"В сътрудничество със своите международни и регионални партньори ЕС решително ще продължи усилията си за прекратяване на насилието, връщането на политическия диалог и демократическия процес", се посочва в документа, предаде БТА.

"ЕС, заедно с всички свои страни членки, спешно ще преразгледа през идните дни отношенията си с Египет и ще приеме мерки за постигането на тези цели", предупреждават двамата лидери на съюза.

Те изразяват съжаление, че международните усилия и предложенията за възобновяване на диалога са били отхвърлени и е била избрана конфронтацията.

"Този път не може да доведе до успех. От решаващо значение е насилието да спре незабавно", се казва в комюникето.

"Макар че всички трябва да проявят сдържаност, ние подчертаваме специалната отговорност на временното правителство и на армията за прекратяване на сблъсъците", посочват Ван Ромпой и Барозу.

"Всички египетски политически сили трябва да потвърдят ангажимента си за демократичното бъдеще на страната и да започнат политически процес, водещ бързо до произвеждане на избори и установяване на гражданско правителство", се добавя в комюникето.

Привърженици на Морси отменят демонстрации


Привържениците на египетския президент ислямист Мохамед Морси, който бе свален от армията, съобщиха, че отменят свои демонстрации в Кайро по съображения за сигурност.

Ислямистките активисти бяха обявили девет демонстрации и шествия в Кайро в рамките на кампанията "седмица срещу преврата".