Това заяви премиерът Бойко Борисов за предварителните избори на ДСБ и СДС за президент и кмет на София, предаде “Фокус”. Повод за думите му стана коментар на Иван Костов, който тази сутрин написа във "Фейсбук", че партията му ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот. В някои от тях е имало опашки и са гласували стотици хора.

На въпрос дали не вижда купуване на гласове сред ромското население Борисов отговори: „През главата ми не може да мине такова нещо”. Той посочи, че никога не се е месил в работата на други партии.
„Те и сега са в управлението като заместник-кметове. Не мога да им дам оценка как и колко работят. Който и да е кандидат, с всички съм работил и са добри приятели”, каза още премиерът.

Според окончателните данни Румен Христов от СДС и Прошко Прошков от ДСБ печелят предварителните избори за президент и кмет на София, побеждавайки съответно Светослав Малинов от ДСБ и Венцислав Кисьов от СДС, съобщиха от СДС. 
За Христов са гласували 42230 души (55,74%), а за Малинов – 33532 (44,26%), сочат окончателните данни.
Прошков е получил 12925 души (60%), а за загубилият вота за столичен кмет Кисьов – 8697 (40%).
В София, Варна и Стара Загора Малинов събира повече гласове от Христов, който обаче има по-голяма подкрепа в останалата част от провинцията.  75 762 души в страната са гласували на първичните избори на Синята коалиция.

Според ДСБ кръгове около Стефан Софиянски, който беше издигнат отново като кандидат-кмет на столицата, били причината циганските махали да участват в изборите, заяви междувременно лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция след вчерашния вот. Софиянски отрече.

Резултатите обаче показали, че участието там спрямо общото гласуване е под процент и затова тяхното гласуване не влияе върху окончателните резултати. Въпреки това лидерът на партията каза, че този вот трябва да бъде анализиран, защото поставял президентската кампания върху „плаващи пясъци", съобщи Дарик радио.

"Например, има община, в която имаме 100 гласа, а подадени на предварителните избори – 200 ", даде пример Костов.

Националното ръководство на ДСБ определя предварителните избори като успешни за Синята коалиция заради добрата им организация, каза още той.
"Благодарение на активността на нашите симпатизанти, изразена в над 75 500 действително подадени гласове, изборите дадоха обективни резултати, които ДСБ приема. Предварителните избори дават възможност за силен старт на кампанията. Сега първата задача на Христов и Прошков е да се превърнат от партийни в коалиционни претенденти за президент и кмет на София. Г-н Христов трябва да убеди в това 45% от избирателите на Синята коалиция, а г-н Прошков – 33% от избирателите ни в София", каза още Костов.

По думите му вътрешните избори в Синята коалиция слагат край на зачестилите спекулации, включително от ГЕРБ, че една от партиите носи другата. ДСБ предлага на ръководството и на местните организации на СДС да сключи споразумение за общо явяване на местните избори не по-късно от 4 юли.

"Няма по-силен кандидат от мен за кмет на София, защото не съм поел ангажимент към тип лидери и тип олигархия", заяви Прошков, цитиран от БГНЕС.
По повод изказването на лидера на СДС Мартин Димитров вчера, че ДСБ трябва да оттегли двамата зам.-министри, които са членове на партията, ако иска да е истинска опозиция, Веселин Методиев коментира, че е реално да се получат и искри: „Ние много често се закачаме помежду си, но в изборен ден е съвсем допустимо”.

По-късно Димитров заяви, че кандидатът за вицепрезидент на Синята коалиция ще бъде от ДСБ.
Нямало да се бърза с решението кой ще бъде вицепрезидентът.

Кампания "очи в очи" пък обеща кандидатът за президент Румен Христов. Това бил и най-евтиният и най-добър вариант, за да бъдат спечелени избиратели за десницата, обясни той пред журналисти, цитиран от БТА. Христов смята, че след изборите в неделя, е станало ясно, че той не е човек на ДПС и поиска спекулациите да спрат. В Североизточна България, където електоратът на Доган преобладава, печели Светослав Малинов, обоснова се той.

Последна актуализация в 19,15 ч.