Кънчев заяви, че на нападението срещу екипа на Нова телевизия в Самоков не трябва да се гледа като на обикновен инцидент, а като дълга поредица, която е следствие на политиката на ДПС по отношение на циганските махали.

"Местан изобщо не трябва да се прави, че не познава Трайчо Василев-Пиже, той много добре го познава и знае, че е бил втори в листата на ДПС за Самоков. Подреждането на Пиже е било съгласувано в централата", заяви лидерът на Евророма в предаването „Лице в лице” по bTV .

Повод за това станаха думите на Местан, че Пиже е номинация на местната организация на ДПС и ръководството нямало общо с избора му. Вчера се разбра, че той е осъждан 7 пъти.

Кънчев съобщи още, че Местан, както и други от ръководството на ДПС, са били на гости на сегашния депутат от ромски произход Александър Методиев-Сали и Пиже.

"Плодът от политиката на ДПС в циганските махали е чувството за безнаказаност в някои хора, което се е породило. Не мога да приема опита на Местан да прехвърли отговорността към Сали. Няма такова нещо. На Василица Местан и други хора от националното ръководство на ДПС са били на гости на Пиже на Боровец", заяви Кънчев, известен с прякора си Дон Цеци.

Няколко часа след изявленията на лидера на "Евророма" ДПС излезе с кратко съобщение, в което се казва:

"По повод клеветническите твърдения на Цветелин Кънчев в предаването “Лице в лице” по БТВ, излъчено на 07 октомври 2015 г., Централният предизборен щаб на ДПС заявява, че Цветелин Кънчев ще бъде съден повторно - този път за клевета".

Преди няколко години Кънчев беше оправдан по обвинение за изнудване.

Вчера ЦИК свали имунитета на Пиже заради нападението над журналистите.
Малко след това той е отишъл сам в полицията, съобщи Нова телевизия. Очаква се днес да му бъде повдигнато обвинение.
Полицията вече задържа други петима души за побоя, като на трима бяха повдигнати обвинения. 

След като ДПС вече се разграничи от своя кандидат и го призова да напусне листата, днес Лютви Местан коментира, че приветства решението на прокуратурата да снеме имунитета на Трайчо Василев.

Не мога да си представя по–категорична форма, в която може да се осъди покушението срещу журналист. Приветстваме това решение, защото е крайно време в България да има осъден за посегателство над журналист. Освен това още в първото заседание на Централното ни оперативно бюро след кампанията, лично ще поставя въпроса за политическата отговорност на местната ни структура за номинирането на подобни кандидати за общински съветници”, добави лидерът на ДПС.

Той уточни, че е възможно ръководството на партията в Самоков да бъде изцяло сменено.