От позицията на ДПС става ясно, че лидерът Лютви Местан не смята да се съобрази с призива на Мая Манолова от БСП да оттегли от кюстендилската листа ромския кандидат Александър Методиев - Бат Сали, за да не се стига до етническо напрежение.

Вчера протестиращите в Кюстендил заплашиха да затворят международни пътища, днес протестите продължиха в Дупница, а междувременно и ГЕРБ поведе протест в Ямбол, където отново ДПС има мандат въпреки малкото спечелени гласове. Те се заканиха в понеделник да отидат пред ЦИК.

В Габрово също има недоволство заради същата ситуация - мандат за ДПС срещу едва 300 гласа.

Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка, се казва в декларацията на ДПС, разпространена от партийния пресцентър.

Оттам посочват няколко примера - във Видин АБВ реализира мандат с 1272 гласа, а в Смолян с 1260; “Атака” получава мандат в Силистра с 1425 гласа, където БСП с 8015 гласа няма мандат, спрямо средна “цена на мандата” 13 679 гласа.

"Защо при това положение не е проблем мандатът на „Атака“ в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово? Защо не е проблем и мандатът на АБВ във Видин и Смолян, а е проблем мандатът на Илия Илиев в Ямбол или Александър Методиев в Кюстендил?", питат от ДПС.

По повод протестите на ГЕРБ заради това, че в Ямбол получават един мандат с 18 647 гласа, БСП с 13 834 гласа вземат два, а ДПС - също един само с 3723 гласа, от партията припомнят случай от парламентарните избори миналата година в Хасково. Тогава ДПС получи един мандат с вота на близо 20 000 свои избиратели и един във Видин с по-малко от 500 гласа.

Това предизвика недоволство на нашите избиратели, но нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс, допълват от ръководството на партията.

Те правят и "още едно важно уточнение" по повод коментарите, че получават въпросните мандати заради преразпределение  на гласовете от Турция. От партията изтъкват, че в сравнение с предходните парламентарни избори не регистрират увеличаване на вота от чужбина.

Според тях тези факти би трябвало да са самодостатъчни, за да стане ясно, че разпределението на мандатите е съгласно методиката, основана на разпоредби в Избирателния кодекс и вследствие на приетата с него формула на Хеър-Ниймайер за математическо изчисляване на мандатите.

"От ДПС настоятелно обръщаме внимание и припомняме заедно с това, че тази методика е възприета въз основа на гласувания и приет с Решение на Народното събрание Изборен кодекс. Авторът на Кодекса е ГЕРБ (Искра Фидосова) в 41-во НС. Този Изборен кодекс и тази методика бяха „доразвити и затвърдени“ от БСП (Мая Манолова) в 42-то НС", пише още в декларацията.

От ДПС подчертават, че са предупреждавали и в двата парламента за рисковете на тази методика, затова не разбират "този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение".

Според ДПС тези реакции са насочени срещу собствения им закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава.

Що се отнася до "останалите аспекти на реакциите, които визират етническата принадлежност" на избраните от листите на партията, ДПС ще представи позицията си на нарочна пресконференция на председателя на Лютви Местан на 13 октомври, понеделник, завършва декларацията.

Бат Сали: Не съм нарушил закона


Аз не мога да говоря, преди да са си казали думата важните хора в държавата – ЦИК, лидерът на партията Лютви Местан, ако щете и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, лидерът на БСП Михаил Миков. В недоумение съм за каква несправедливост става дума, след като не съм нарушил закона”, коментира Александър Методиев - Бат Сали пред регионалния в. "Вяра".

КРЪСТОСАН ОГЪН: ДПС срещу Мая Манолова