Руски финансов инвеститор чрез дъщерното си дружество "БТ Инвест" е реалният собственик на „Булгартабак”, каза Емил Караниколов, след като депутатът от БСП Петър Димитров попита кой стои зад базираната в Австрия фирма-купувач и колко са паричните средства в момента в дружеството.

Каранилоков отказа да назове името на инвеститора, но пое ангажимент да представи документите по сделката на народните представители, предаде DarikFinance.

Агенцията за приватизация и "БТ Инвест ГмбХ", Австрия подписаха вчера договора за приватизация на 79,83% от капитала на “Булгартабак - Холдинг” АД, София. Цената по договора е 100 100 000 евро, като 20% се плащат в деня на подписване на приватизационния договор, а останалата част от 80% - преди приключване на сделката

Справедливата пазарна стойност за близо 80-те процента от "Булгартабак", според консултанта Сити груп, е в диапазона 82,7 - 122,8 млн. евро, посочи още Караниколов.
"Обезпеченията на сделката за „Булгартабак” са четири – пет пъти по-големи от продажната цена на дружеството. Продаден е само бизнесът на холдинга  - това е пазарният дал от 34 на сто в страната, както и материалите за производство", изтъкна той пред депутатите.

Външнотърговската банка на Русия е 100 % собственик на капитала на дружество, регистрирано в Кипър, което пък от своя страна е собственик на "БТ Инвест" – купувачът на 80% от „Булгартабак”, обясни още шефът на Агенцията за приватизация след заседанието. По думите му регистрираното в Кипър дружество „не е офшорка”, а дъщерна компания, в която няма българско участие.
Караниколов допълни, че по време на преговорите са водени разговори с представители на всички страни – с австрийски адвокат, който е представлявал "БТ Инвест", и с представител на руските собственици на компанията.

ДПС подкрепя сделката, стана ясно още на заседанието.
"ДПС са удовлетворени от някои аспекти на сделката, включително и от клаузите за изкупуване на тютюн", каза Йордан Цонев, зам.-председател на комисията. Той посочи, че ангажиментът за изкупуване на 5000 тона тютюн годишно е добър. Според него би било да има още гаранция за работните места, но и тези са били стъпка напред спрямо други сделки.
"Краят на сагата с продажбата на "Булгартабак" е по-скоро положителна стъпка, отколкото отрицателна", допълни Цонев.

Той заяви, че не може да се посочи точно кой е собственик на австрийската фирма "ТБ инвест", защото това е в разрез с правилата на бизнеса.
"Сделката открива перспективи за развитие на дружеството и това ще бъде следено от ДПС, защото от тази сделка важи поминъка на електората на Движението. Партията ще следи и парите от сделката да влязат в Сребърния фонд", каза още Цонев.

Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров пък изтъкна, че новият собственик не отговаря на условията на стратегията за приватизация, защото е фирма, създадена специално за сделката. Той също попита кой стои зад фирмата"БТ инвест" и посочи, че има изрична забрана тютюневият холдинг да се продава на офшорна фирма.
"Тази сделка нито е най-добрата, нито е без алтернативна. Тя ще остане в историята на страната, както и сделките за БТК и за Булбанк. С такова нахалство не са налагани купувачи и в това отношение Бойко Борисов надмина и Иван Костов", каза още Овчаров.

През май той написа на листче кой ще е реалният купувач на "Булгартабак" и го запечата с восък, като го остави на съхранение във в. "24 часа". След обявяване на купувача листчето бе разпечатано и там пишеше, че инвеститори са Цветан Василев (собственик на Корпоративна търговска банка) и Дилян Пеевски, депутат от ДПС и медиен магнат заедно с майка си Ирена Кръстева.