Преди концертите на Мадона в Русия Рогозин написа в профила си в социалната мрежа Twitter: „Всяка бивша к… се опитва да поучава всекиго за морала, когато остарее. Особено по време на турнета и концерти в чужбина. Или махни кръста, или си вдигни кюлотите”, съобщиха руските медии.

Преди дни певицата се обяви срещу цензурата и се присъедини към други световно известни музиканти, които защитиха руските пънкарки, изпели в московска църква "Майко божия, изгони Путин". Вчера на концерта си в Москва тя призова трите млади изпълнителки, които са обвинени в хулиганство поради религиозна омраза, да бъдат освободени. Те са в ареста от 5 месеца и прокуратурата поиска да бъдат осъдени на 3 години затвор. Присъдата се очаква на 17 август.

Междувременно Мадона обяви, че на концерта си в Санкт Петербург ще подкрепи местната гей общност. Заради това изпълнението й ще бъде записано на видео за последваща проверка за нарушаване на законодателството, съобщи междувременно пред Интерфакс ръководителят на местния офис на общественото движение „Народен събора” Анатолий Артюх, предаде "Фокус".
По искане на организацията концертът ще бъде заснет от представители на районното управление на МВР. Според Артюх нарушения със сигурност ще има. 

Смята се, че Мадона ще наруши прокарания през февруари спорен закон на губернатора на града Георги Полтавченко - близък сътрудник на Путин и бивш офицер от КГБ, който забранява четенето, писането и говоренето за всичко, свързано с гейове, лесбийки, бисексуални хора и травестити. Според губернатора това можело да даде на непълнолетните грешна представа, че “традиционните и нетрадиционните връзки са социално равнопоставени”. Всеки, който наруши забраната, рискува глоба от 5000 до 500 000 рубли или от 171 долара до 17 000 долара.

Руски гей активисти обаче заявиха, че ще излязат на демонстрация в Санкт Петербург, за да разкритикуват "недостатъчната" според тях подкрепа на Мадона, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
"Не е достатъчно да кажеш няколко думи в подкрепа на хомосексуалните между две песни по време на концерт. Щом се представяш за правозащитник, трябва да правиш нещо по-сериозно", заяви пред АФП Юрий Гавриков, местен лидер на проекта "Гей Раша".
Той обвини американската певица в лицемерие и каза, че Мадона би трябвало да отмени концертите си в Русия заради приетия хомофобски закон.