Членът на ДКЕВР Еленко Божков заяви, че е получил сметка за 238 лв., след като по това време на годината винаги плащал по 150-160 лв. за отопление
А месеците са изключително топли, отбеляза той.

Еленко Божков изрази учудване, че "Топлофикация София" е оттеглила днес с писмо до ДКЕВР предложението си за промяна на общите условия на дружеството, предаде БТА. 

Сега ще сме принудени да минем към нестандартни стъпки, но ще променим общите условия, категоричен е Еленко Божков.

В новите общи условия ще отпадне начисляването на лихва при забавяне на плащането на прогнозните сметки за парно по време на отоплителния сезон. Ще бъдат коригирани и различни други срокове и параметри, заяви Божков.

Топлата вода в абонатните станции на топлофикациите да се измерва отделно посъветва депутатите от комисията по енергетика проф. Никола Калоянов от Техническия университет в София.
В комисията се състоя обсъждане на нужните промени в Закона за енергетика.
 
Именно липсата на отделно измерване е една от причините за високите сметки за парно, смята професорът.

Друга причина, според него, е прогнозната сметка за топлинна енергия, която често е по-ниска от реално консумираната енергия. Така при изчисляване на изравнителната сметка, когато даден клиент има да доплаща, при следващия отоплителен сезон му се залага по-висока месечна прогнозна сметка и така той плаща повече всеки месец в сравнение с предходния отоплителен сезон, обясни експертът.

Към високите сметки за ток принос дава и енергията, която се отдава от сградната инсталация, отбеляза проф. Калоянов.

По повод високите сметки от "Топлофикация София" вече казаха, че в случаи на значително разминаване с реалното потребление абонатите могат да поискат, с решение на домсъвета, от топлинния счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и междинен отчет на уредите.

Целта - да се извърши корекция на прогнозните дялове.