"Четенето за нас е необходимост, която се възпитава и отглежда. Няма по-голяма кауза за хората, свързани с литературата, и за всички нас, които сме свързани с културата, от това да върнем книгата в ръцете на децата. Вижте какво се случва по света - представете си, че съвсем скоро от силата и въображението на хората, които сега се учат да четат, ще зависи този свят", заяви при откриването на първата дискусия в Годината на детската книга директорът на НДК Мирослав Боршош, цитиран от БТА.

Участниците са се обединили около тезата, че е нужно насърчаване на четенето при децата и намирането на баланса между писаното слово на хартия и електронните устройства като средство за достъп до литература.

Отбелязана е важността на физическия достъп на детето до книгите - присъствието им у дома и на местата, където прекарват най-много време - в детските градини и училищата.

Коментиран е въпросът с отблъскването на децата от класическата литература и неразбирането на старите текстове.

Сред темите на следващата дискусия ще са страшните приказки и измислените герои.

Инициативи от Годината на детската книга ще се осъществяват в училищата, детските центрове, ателиета и литературните клубове. Ще бъдат създадени специални пространства с книги за деца.

Предвидени са срещи с автори и издатели.