Само за два дни 3 деца намериха смъртта си на пътя, прегазени от неразумни шофьори. В Лесидрен след гонка загинаха двама тинейджъри на 15 и 16 г.

Десетгодишно момиченце пък загина на място снощи, блъснато от лек автомобил, шофиран от 20-годишен младеж в центъра на Ловеч.

От началото на годината по пътищата са загинали 17 деца, отчитат от МВР.

Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители вкъщи”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус" и БТА.

По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител?, пита се премиерът. 

Според него те приготвят колите си предварително и родителите им виждат това.

„Майките, бащите, бабите и дядовците им ги гледат. Къде са им децата посред нощ? И защо карат така?”, попита Борисов.

По думите му не може на всеки ремонтиран участък да се постави по един патрул денонощно да пази, заради това, че родителите не искат да знаят вечерно време къде са им децата.

"Искате ли да приложим репресия, да накараме полицията да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове, че ще бъде "Дъжавата, децата, те отишли да се повозят, а някой ги тормозел". Това ли искате? Да си влязат родителите в ролята", заяви Борисов.

Попитан трябва ли да бъдат променени законите, за да се предотврати войната по пътищата, Борисов каза, че не може всеки ден законите да бъдат променяни, защото "ще станат халваджийски тефтери". Никой закон не позволява карането с превишена скорост, допълни той.

Той подчерта, че навсякъде по пътищата има камери, полицаите вършат своята работа, но вече не знаят с какви средства да се борят срещу нарушителите.

Бойко Борисов каза, че е разрешил на МВР през този месец да изкара полицаите по пътищата, за да спират нарушителите.

МВР с мерки срещу гонките

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки, съобщи началникът на пътната полиция Бойко Рановски. Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките.

Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява, каза Рановски.

Една от мерките, които столичният КАТ предвижда, за да се намали травматизмът по улиците, е в началото на всяка пешеходна пътека да бъде слаган надпис "Погледни наляво", съобщи шефът на Столичната пътна полиция Тенчо Тенев. Общинските камери не могат да бъдат използвани за установяване на нарушители на движението по пътищата, тъй като те не са част от системата на МВР, обясниха още от пътната полиция.

От Пътна полиция отчитат, че в последните няколко месеца са засечени изключително много нарушители по пътищата. Това се дължи на пускането в употреба отново на всички камери, в това число и мобилни, с които министерството разполага. Ефектът от завишения контрол най-вероятно ще настъпи обаче след няколко месеца - времето, в което полицията ще изпрати данните за нарушението на всеки шофьор.