Атанасова заяви, че първото нещо, което ще направи, е да подкрепи създаването на анкетна комисия за лекарствената политика, предложена от опозицията. Това ще е първото видимо нещо, каза тя.

„Години наред много министри са се опитвали да правят реформи. Всеки ден нещата стават по-зле”, каза Атанасова, цитирана от "Фокус". Тя заяви, че няма да прави ревизия на работата на министър Константинов.

За цените на лекарствата Атанасова каза, че има конкретни идеи. Според нея не са необходими законодателни промени, каквито предложи Константинов, а по-скоро ще обърне внимание на подзаконовата нормативна база.
В рамките на месец потребителите трябва да усетят намалението на цените на лекарствата, каза Атанасова. Знам приоритетите на правителството и бих се справила, смята тя. Според нея е редно да се обсъди реформата в спешната помощ.

Атанасова подчерта, че работи добре с ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

Десислава Атанасова е единствената, която може да влезе веднага в работата, каза по-рано премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос, цитиран от БТА.
Като председател на комисията по здравеопазване в парламента познава прекрасно и работата на Здравната каса, и на Министерството на здравеопазването, знае конфликтите, знае къде се допуснаха слабости, знае уязвимите места, каза премиерът.
Той добави, че се е колебал между Атанасова и Менда Стоянова, но е било преценено, че Атанасова може да влезе с "летящ старт" в министерството, без да има загуба на време.

Самият Стефан Константинов обяви, че се е оттеглил заради липса на подкрепа за работата му от страна на управляващата партия.

"Знаех за промените в кабинета предварително, бях известен още във вторник", коментира по-късно днес пред журналисти в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков по повод смяната на Константинов, както и на икономическия министър Трайчо Трайков, предаде "Фокус". Той уточни, че вчера е имал дълъг разговор с премиера, преди два дни също говорили. Знаел и за причините за оставките. Според Дянков Десислава Атанасова ще бъде добър здравен министър. "Важно е двете институции – министерство и парламент, да работят заедно. В голяма част от темите, не само за лекарствената политика, но и за промените на системата на болничната помощ е запозната, така че веднага ще се види напредъкът там", каза Дянков.

По отношение на номинирания за нов министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вицепремиерът коментира, че като заместник на Трайков той също е наясно с тематиката и може да се очакват положителни промени. Дянков допълни, че основният фокус ще остане върху сектора на енергетиката, където са насочени активни усилия.
"С Трайчо Трайков работихме много добре, но понякога хората се изморяват и е добре да има промени", добави финансовият министър, цитиран от БТА.