В мотивите си Фидосова посочва, че предприема тези действия, за да изчисти всички внушения около името и работата си.

Спекулациите и внушенията, които се тиражират в публичното пространство от определени кръгове, целят не само моето омаскаряване, но и дискредитирането на ГЕРБ. Убедена съм, че зад моето очерняне стоят накърнените интереси на определени лица и кръгове в държавата. Категорично заявявам, че ще се противопоставя на всички нечисти внушения и спекулации, свързани с мен", се казва в молбата й до Борисов.

В нея тя заявява още, че в работата си досега се е ръководила единствено от законите и няма да допусне да се злоупотребява с името й и с това на партията.

Фидосова декларира, че остава член на ГЕРБ и ще продължи да работи за реализирането на приоритетите на партията.

Името на Фидосова изплува от скандала с тефтерчето на обвинения за длъжностно престъпление шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. От записките му с получавани директиви за хода на определени преписки стана ясно, че най-често е споменавана жена с инициали И. Ф. Фигурират обаче и името Искра или фамилията Фидосова.

Част от записките гласят:

"Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”, "Списъкът е при И.Ф.", "Кметът на Медковец – изчакваме 2 - 3 месеца - И.Ф. е казала в началото на септември" и "Ап. Ап. не е човек на И.Ф.".


От прокуратурата заявиха, че очевидно И. Ф. има ключова роля в указанията, които е получавал Златанов.

Самата Фидосова вчера заяви, че не се разпознава зад тези инициали и отрече да е спускала директиви на Златанов.

"Срещнах се и разговарях с г-жа Фидосова. Приемам нейното решение - да освободи и двата поста", коментира лаконично пред "Фокус" самия Бойко Борисов след съобщението на ГЕРБ днес.

Оставката на Искра Фидосова от ръководството на партията беше искана заедно с тази на Цветан Цветанов от бивши и настоящи членове на ГЕРБ.