Според магистратите ход на делото не не може да се даде, защото следва да бъдат съобразени резултатите от парламентарните избори. Според тях подсъдимият е бил избран за народен представител и придобива т.нар. парламентарен имунитет.

Съдиите посочват, че това "представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители през време на пълномощията им за извършени от тях престъпления".

Мирослава Тодорова заведе дело срещу Цветан Цветанов, когато той беше вътрешен министър. Делото беше заради това, че е разгласил в две интервюта по национални медии неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с работата и дейността й като представител на обществена организация - председател на Съюза на съдиите. Цветан Цветанов беше признат за невинен, Мирослава Тодорова внесе жалба срещу решението на съда.

Имунитетът на бившия вътрешен министър е единствената пречка за това и прокуратурата да му повдигне обвинения за незаконните подслушвания, в резултат на които е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление.
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата Цветан Цветанов да бъде свален. Самият Цветанов обаче предпочете първо да пътува в чужбина, очаква се когато се върне от Брюксел да се откаже от имунитета си.

В момента Цветан Цветанов е на посещение в Брюксел като зам.-председател на политическа партия ГЕРБ. На  среща на председателите на групи в националните парламенти на партиите от ЕНП Цветан Цветанов е изразил опасенията си от популистките действия, които провежда новото българско правителство на БСП и ДПС, подкрепяно от националистическата формация Атака.

Сред участниците в срещата са председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, председателят на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол, премиерът на Люксембург Жан Клод Юнкер. Основната тема на срещата е изпълнението на Многогодишната финансова рамка на Евросъюза.

Цветан Цветанов ще проведе и поредица от двустранни срещи, в които ще запознае евродепутатите с тревожната ситуация в България.