Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС, който потвърди дисциплинарното й уволнение, наложено от Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината за наказанието стана забавянето на мотивите към две дела, докато тя беше съдия в Софийския градски съд.

Освен Улиям Майер от Американската асоциация на юристите, който вчера обяви подкрепата си за Тодорова на пресконференция, на заседанието присъстваха холандски съдия и представител на Международната комисия на юристите, предаде БТА.  

Вчера Майер представи становището на организацията, в което се казва, че случаят продължава да създава сериозни тревоги за политизирането на дисциплинарните практики в съдебната система в България.

Адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодорова, напомни решение на ВАС, според което за системни нарушения и причина за уволнение се смята забавянето на най-малко три дела. Лулчева изтъкна още, че Тодорова е безспорен професионалист, което се потвърждава от работата й като съдия и преподавател в Националния институт по правосъдие. Това е и първото й наказание, наложено от ВСС.

Адвокатката за пореден път заяви, че действителната причина за наложената санкция са критиките на Тодорова към бившия вътрешен министър Цветен Цветанов и работата на ВСС.
"Осем от 19-те членове на съвета, гласували за уволнението на Тодорова, са свързани с обвиненията срещу нея и са били пристрастни. Без тях гласувалите в подкрепа на решението остават 11, а броят им е недостатъчен за да се приеме то", добави Лулчева.

Жалбата на Мирослава Тодорова бе подкрепена и от представителя на Върховната административна прокуратура, прадед. Според прокурор Искренна Величкова в случая е нарушен член 6 от Конвенцията за защита на правата на човека, който регламентира правото на справедлив съдебен процес, съобщи БГНЕС.

"Тричленният състав на ВАС е игнорирал основни принципи на Административно-процесуалния кодекс", убедена е прокурор Величкова.

Тя подчерта, че решението на тричленния състава на ВАС не отчита, че при взимането на решението за уволнението не е спазено изискването да се предприемат мерки, даващи шанс на магистрата да коригира своето поведение.

Още миналата година Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветанов заради това, че е разгласил в две интервюта по национални медии неверни и позорящи я обстоятелства, свързани с работата и дейността й като представител на обществена организация - председател на Съюза на съдиите. Ексминистърът обаче бе признат за невинен и сега тя обжалва.