Това като довод, според Владимира Янева, е задължително за всеки съдия сам да си направи отвод по разпределено му дело, съобщи БТА.

Преди няколко месеца, непосредствено след като беше избрана за председател на СГС, се появи информация, че на Янева се е паднало дело за злоупотреби в дружеството "Софийски имоти", където тя е сключвала сделка като пълномощник на баща си.

И днес тя коментира, че под натиска на скандала не би си направила отвод. Заради този случай срещу нея във Висшия съдебен съвет започна и проверка за конфликт на интереси. Документите, които бяха събрани, бяха изпратени в новосформираната национална комисия, пред която Янева, която стана известна и като семейна приятелка на министър Цветан Цветанов, е била поканена за изслушване в понеделник.

Днес пред журналисти Янева публично показа как става разпределението на новопостъпилите дела в СГС. Тя гарантира, че манипулация върху системата няма как да бъде извършвана, тъй като всяко действие се отразява, както на електронен, така и на хартиен носител.
"Сега от разпределението на делата се изваждат само съдии, които са прекомерно натоварени. Това става след като всеки един от тях подаде индивидуална молба. Поводът за изключване на всеки съдия се описва подробно", коментира Янева.
Тя допълни, че трябва да има възможност, при която много натоварените съдии не трябва да бъдат включвани в разпределението на делата за определен период от време.