Това е второто от общо девет повдигнати срещу Лечков обвинения, което е внесено в съда, съобщиха БТА и bTV. По първото дело, стигнало до съдебна фаза - за измама и търговия с влияние, сливенският кмет получи оправдателна присъда на първа инстанция от Окръжния съд в Стара Загора.

В документа е записано, че през периода август 2008 г. - февруари 2010 г., в качеството си на длъжностно лице, Йордан Лечков е предоставил недвижим имот - частна общинска собственост, за ползване от четири местни фирми, без да направи публичен търг или конкурс за сключване на договор за наем.

От прокуратурата твърдят, че целта на кмета е била да облагодетелства въпросните фирми с цената на сериозни вреди за общината, чийто бюджет бил ощетен с 671 368,80 лева. Обвинителите обясниха, че става дума за пропуснатите ползи от неполучен от тези търговски дружества наем.

Деянието според  прокуратурата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай за извършено престъпление.

През февруари Лечков заяви, че сливенският окръжен прокурор Пламен Стефанов е "смешко, който го преследва" лично от близо 6 години.
"Един смешко ги повдига и ги образува, особено нашият, сливенският смешко. Аз ви казах - импотентен прокурор, окръжен прокурор, който иска да управлява общината", коментира тогава кметът.