Манолова обжалва отказ на изпълнителния директор на дружеството по закона за достъп до обществена информация за какво и как са похарчени парите за юрисконсултските възнаграждения, които длъжници на дружеството плащат.
"Топлофикация" не е задължена да отговаря по Закона за достъп до обществена информация, тя е общинско дружество, смятат представителите на дружеството.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от "Топлофикация София" ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

21 766 дела е завело дружеството в СРС през 2015 година срещу длъжници. По всяко от тях са начислени юрисконсултски възнаграждения. Така са събрани общо около 10-15 млн лева, каза Манолова.

Около 3 млн. лева дружеството е дало на адвокатски кантори, посочи омбудсманът пред съда.

Хората искат да знаят за какво се харчат парите им, обоснова се Мая Манолова.

И обясни, че иска да знае колко са юрисконсултите на дружеството, какви пари са получили.

С тези 15 млн. лева "Топлофикация" е можела да подготви екип от космонавти, каза омбудсманът пред съда.

Юристите на дружеството заявиха пред съда, че жалбата на Манолова срещу отказа е неоснователна.

Възнагражденията за юрисконсулти се присъждат срещу длъжници от съда. Те не се начисляват от дружеството, смятат представителите на "Топлофикация".