Жалбата е внесена във Върховния административен съд (ВАС) и в администрацията на Министерски съвет. Магистратите вече са изискали от секретаря на МС заповедта за уволнение, съобщи БГНЕС.
В жалбата си Драшков е посочил, че в заповедта за уволнение, подписана от премиера Сергей Станишев, не са посочени мотиви.
"Да, има такъв документ в Министерски съвет", потвърди главният секретар на правителството Севдалин Мавров. Той допълни, че след като бъдат окомплектовани всички документи, те ще бъдат изпратени във ВАС.
Иван Драшков бе уволнен с решение на правителството на 9 октомври, без да бъдат съобщени официални мотиви. Ден по-късно говорителят на агенцията Зоя Димитрова обясни на пресконференция, че отстраняването на Драшков е заради участието му в подписка срещу депутатката от БСП Татяна Дончева.
Новината за махането на Драшков дойде в разгара на скандалите около ДАНС, свързани с неправомерно проследяване на телефонните разговори на депутати и журналисти. Драшков обаче твърди, че няма нищо общо с това, а следенето е провеждано по устни разпореждания на шефа на агенцията Петко Сертов. Той от своя страна заяви, че всички нарушения са извършвани зад гърба му.
По-късно от ВАС съобщиха, че съдът е образувал административно дело по жалбата на Иван Драшков. Атакуваното решение на МС е прието на основание доклад на министър-председателя, изготвен след постъпило предложение от Петко Сертов - председател на ДАНС, за прекратяване пълномощията на Иван Драшков поради извършване на действия, които не са съвместими с неговите служебни задължения и накърняващи престижа на агенцията, се казва в съобщението на ВАС. В жалбата си до ВАС Драшков твърди, че решението на МС за освобождаването му е незаконосъобразно поради липсата на мотиви. В жалбата пише още, че обективно не е налице нито една от хипотезите на Закона за ДАНС за предсрочно прекратяване на правомощията му.
Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 27 ноември 2008 г.